Японският министър на правосъдието Ясухиро Ханаши подаде оставка. Това е вторият министър, който напуска кабинета след скандал за по-малко от месец, съобщи Ройтерс. Това се случва на фона на опитите на министър-председателя Фумио Кишида да се пребори със спадащия си рейтинг на доверие. Подкрепата за Кишида е спаднала до около 30 процента, сочат голяма част от най-новите социологически проучвания.

Ханаши бе критикуван заради коментари, публикувани в медиите, в които той омаловажа задълженията си, по-специално свързаните с подписването на решения за екзекуции, определяйки това свое задължение като "досадно".

По-рано бе съобщено, че Ханаши, член на фракцията на Кишида в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), е твърдял, че министерският му пост не му носи кой знае каква политическа полза и името му влиза в новините само защото някоя сутрин "одобрявал екзекуция".

Япония продължава да изпълнява смъртно наказание чрез обесване. Властите не информират затворниците до деня на екзекуцията - политика, която правозащитните организации критикуват от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Вчера Ханаши се извини за коментарите си и заяви пред парламента, че си взема думите назад.

Оставката му последва тази на министъра на икономиката Дайширо Ямагива, който на 24 октомври се оттегли заради връзки си със Църквата на обединението - организация, която някои критици определят като секта.

Според медиите Ханаши ще бъде заменен на поста от Кен Сайто, бивш министър на земеделието.