Няколко страни от Източна Европа отчетоха антирекорди в разпространението на коронавируса за сряда, 7 октомври. Така след сравнително по-спокойна първа регионът сякаш отбелязва бум на регистрираните случаи.

Министерството на здравеопазването на Чехия съобщи за 4457 нови случаи на коронавирус - най-високият дневен ръст от началото на пандемията. Общо страната е регистрирала 90 022 случая от март досега, със 794 починали. След 1 септември темповете на разпространение на коронавируса в страната се ускориха. От 5 октомври след почти половингодишно прекъсване отново за 30 дни е в сила извънредно положение.

Полша съобщи за рекорден брой нови заразени за денонощието - 3003, както и за рекорден брой на смъртните случаи през последните 24 часа - 75. Досега Полша е регистрирала общо 107 319 потвърдени случаи на коронавируса и 2792 починали пациенти.

България отчете 436 нови вирусоносители при общо потвърдени досега 22 306 случая. Починалите са 862-ма.

Междувременно в болницата в Перник е починал хоспитализиран с коронавирус полски гражданин - международен шофьор, хоспитализиран по спешност на 3 октомври.

Украйна регистрира рекорден брой нови случаи през изминалите 24 часа - 4753. Общо потвърдените към днешна дата случаи са 239 337 с 4597 починали, включително 77 през последните 24 часа.

Румъния съобщи за регистрирани нови 2958 заразени и 82 смъртни случая.

През последното денонощие са обработени 27 814 теста за Ковид-19. От началото на пандемията броят на заразените на територията на Румъния достигна 142 570 души, а броят на смъртните случаи - 5203. Маската става задължителна в периметър от 50 метра около училищата. Клубовете и дискотеките се затварят, както и закритите помещения на ресторантите и кафенетата. 

Първата вълна "пощади" региона, но втората...

Страните от Централна и Източна Европа пострадаха по-малко през първата вълна в Европа. Общата смъртност бе далеч по-ниска, отколкото в по-големите и богати западноевропейски страни. Бяха посочвани различни причини - от ефективни ваксини от времето на социализма, до много сериозни ограничителни мерки. Но мнозинството наблюдателите приеха ситуацията като неочаквана заради недостатъчно финансираните здравни системи в региона. Източна Европа страда от остър недостиг на лекари и медицински работници поради значително по-ниското им заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. "Постижението" бе изненада и поради факта, че правителствата имат по-малък капацитет за разработване и прилагане на публични политики.

Но пък втората вълна удари Източна Европа с голяма сила. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че високият брой новозаразени се дължи главно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

В най-новото издание на Икономическия обзор за региона, разпространен днес, Световната банка алармира, че в Източна Европа повече от 18 на сто от населението е с наднормено тегло, близо 23 на сто от хората злоупотребяват с алкохол, а близо 26 на сто са настоящи пушачи. Тези здравни рискове са особено тежки за Източна Европа и Русия, където продължителността на живота е сред най-ниските в региона. Разпространението на тези рискове засилва не само увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания, но също така и смъртността и последиците от заболеваемостта от инфекции като Ковид-19, се казва в доклада.