Втора лавина падна в турската провинция Ван, Източна Турция днес. Природното бедствие отнесе десетки спасители и доброволци, пристигнали на място, за да издирват двама изчезнали след лавината, отнесла микробус на магистралата Ван-Бахчесарай във вторник вечерта.

Двайсет и шестима души са загинали при втора лавина, според последни данни, цитирани от турския телевизионен канал НТВ. Преди това валията на Ван Мехмет Емин Билмез бе съобщил за 23-ма загинали - осем представители на жандармерията, трима пазачи по сигурността, трима пожарникари и девет цивилни граждани.

Над 30 души са спасени. Петдесет и трима души са били ранени в резултат на падналата лавина. Сред спасените и настанени в болница са и главната съветничка на президента Гюлшен Орхан и окръжният директор във Ван на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации Осман Учар.

Предполага се, че още около 10-15 души остават затрупани под снега.

Около 300 служители на службите за спешна помощ са били повикани на магистралата край заобиколения от планини град Бахчешехир, след първата лавина, която уби петима души.

Снимка: АР/БТА

Спасителните операции продължават, като в района са изпратени допълнителни спасителни екипи. Министерството на отбраната съобщи, че военен самолет и 75-членен екип от служители на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации и жандармерията са изпратени да окажат помощ на спасителните операции.

Снимка: АР/БТА

Петима души загинаха, след като първата лавина затрупа вчера снегорин и микробус в същия район. Двама души остават в неизвестност. Шофьорът на снегорина и седем пътници бяха спасени

Снимка: АР/БТА

Анадолската агенция предаде, че шофьорът на снегорина Бахаттин Карагюлле е бил затрупан за около 25 минути под снега, преди да успее да счупи прозорец и да се спаси.

Общо 1 417 души са загинали в резултат на падане на лавини в Турция от 1890 г. насам, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Телевизията отбелязва, че жертвите на лавини в Турция са на второ място по брой след жертвите на земетресения в страната.

През последните 130 години в Турция са паднали 1 227 лавини, при които са загинали 1 417 души, а 412 са били ранени. Най-смъртоносният случай на паднала лавина е от 1 февруари 1992 г. в района на село Гьормеч в окръг Шърнак /Югоизточна Турция/. При падането на лавината са загинали 91 войници и 60 жители на селото. Още 22 войници са загинали при падане на лавина на 3 февруари 1992 г. в окръг Сиирт /Югоизточна Турция/.