Руската армия атакува с ракети и дронове голяма електроцентрала близо до Киев и енергийни съоръжения в няколко региона на Украйна в четвъртък, съобщиха световните агенции, като се позоваха на официални лица. Ударите допълнително утежниха ситуацията в енергийната система на страната.

От друга страна ударите демонстрираха сериозното положение и във въздушната отбрана - Киев на няколко пъти алармира, че изчерпва силите си на този фронт.

Мащабната атака унищожи напълно захранваната с въглища Триполска топлоелектрическа централа недалеч от столицата, каза пред Ройтерс (Reuters) високопоставен служител в компанията, която управлява съоръжението.

Кадри, разпространени в социалните медии, показват бушуващ пожар в голямото съоръжение от съветската епоха и черен дим, излизащ от него. Ройтерс отбеляза, че е потвърдила местоположението на видеото като гара Триполска.

Разрушената електроцентрала е основен доставчик на електроенергия за столицата и Черкаска и Житомирска области и е третото и последно съоръжение, собственост на държавната енергийна компания "Центренерго".

"Всичко е унищожено", каза Андрий Гота, ръководител на надзорния съвет на компанията, попитан за ситуацията в "Центренерго".

Триполската централа беше най-голямото енергийно съоръжение близо до Киев и проектният й капацитет е 1800 мегаватчаса, което надвишава предвоенните нужди на най-големия град в Украйна.

Централата снабдяваше с електроенергия 3 милиона потребители, но никой от тях не остана без ток, тъй като мрежата успя да компенсира, доколкото по това време на годината нуждите са ниски, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-малко 10 други удара през нощта повредиха енергийна инфраструктура в Харков - втория по големина град в Украйна. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че повече от 200 000 души в региона са останали без ток, цитиран от АП.

"Нуждаем се от въздушна отбрана и друга подкрепа за отбранителните ни способности, а не от затваряне на очите и дълги дискусии", каза президентът Володимир Зеленски в приложението Телеграм, осъждайки атаките и определяйки ги като терор.

Руското министерство на отбраната заяви, че ударът по горивни и енергийни съоръжения в Украйна е масивен ответен удар с използване на дронове и високоточни оръжия с голям обсег от въздуха и морето.

Ударите са отговор на атаките на украински дронове срещу петролни, газови и енергийни съоръжения на Русия, се казва в съобщението.

Призивите на Киев за спешни доставки за противовъздушна отбрана от Запада стават все по-отчаяни, след като Русия миналия месец поднови въздушните си атаки от дълги разстояния срещу украинската енергийна система.

Атаките, които удариха топло- и водноелектрически централи, предизвикаха страховете за устойчивостта на енергийната система, която веднъж изпадна в затруднение след руска въздушна кампания през първата зима на войната.

Командващият военновъздушните сили на Украйна заяви, че противовъздушната отбрана е свалила 18 от руските  ракети и 39 дрона. В атаката са използвани общо 82 ракети и дронове, казаха военните.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на заключителната пресконференция в рамките на срещата на върха на Инициативага "Три морета" във Вилнюс с колегите си от Литва - Гитанас Науседа (в средата), и от Полша - Анджей Дуда

Снимка: AP/БТА

"Започнали сме да произвеждаме системи за противовъздушна отбрана, но това отнема време, през което губим хора. Затова и се нуждаем от системите "Пейтриът". Това президентът Зеленски каза на заключителната пресконференция на проведената днес девета среща на върха на Инициативата "Три морета" в литовската столица Вилнюс, цитира думите му специалният пратеник на БТА. "Сто процента от националния бюджет на Украйна отиват за военни разходи. През това време Русия се снабдява с дронове "Шахед" и с боеприпаси от Северна Корея", каза още Зеленски.