Външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да организира нови, свободни и прозрачни президентски избори, за да изберат ръководство, което действително да представлява волята на нейните граждани, съобщи "Ройтерс".

"Ако няма съобщение за организирането на нови избори с необходимите гаранции през следващите дни, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на ръководството на страната в съответствие с член 233 от венецуелската конституция", заяви в декларация Могерини.

Това изявление на еврокомисаря бе предшествано от присъединяването на още европейски държави към искането на Франция, Испания и Германия във Венецуела да се обявят нови избори в следващите 8 дни. Великобритания направи това първа, последваха я Холандия и Португалия. Ако това не стане, то тези държави ще признаят Хуан Гуаидо за законен президент на Венецуела. Очевидно, това е и позицията на Брюксел.

Междувременно Русия направи неуспешен опит да блокира поисканото от САЩ заседание на Съвета за сигурност към ООН. Но тъй като от 15 страни-членки само 4 (Русия, Китай, ЮАР и Екваториална Гвинея) са били против, докато 9 са били съгласни и 2 са се въздържали.

На самото заседание обаче американска проекто - декларация изискваща "пълна подкрепа" на венецуелското Национално събрание, ръководено от опозиционера Хуан Гуаидо, бе блокирана от Русия и Китай.