Споразумението за прекратяване на огъня между въоръжената групировка "Хамас" и Израел беше потвърдено и от двете враждуващи страни, както и от Вашингтон и Катар, които помогнаха за сключването на сделката, с която временно се прекратява опустошителната война, продължаваща вече седма седмица, предаде Асошиейтед прес.

Израелското правителство съобщи, че в рамките на сделката "Хамас" трябва да освободи до четири дни най-малко 50 от около 240-те заложници, взети при нападението срещу Израел на 7 октомври, а Израел трябва да освободи в замяна някои палестински затворници, допълва БТА.

Според египетските държавни медии примирието ще започне утре сутринта. Египет помогна за посредничеството в споразумението за прекратяване на огъня. По данни на здравните власти на анклава Газа от началото на конфликта там са загинали над 14 000 души.

Медии съобщиха, че примирието ще започне утре в 8 ч. по Гринуич, припомня Франс прес. Според Катар примирието трябва също така да позволи влизането в Газа на по-голям брой хуманитарни конвои и осигуряването на спешна помощ, включително на доставки на гориво.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви преди кабинетът му да гласува вчера в подкрепа на споразумението, че войната срещу "Хамас" ще продължи дори и да бъде постигнато споразумение, припомня АП.

Кои са част от заложниците в ръцете на "Хамас"

От 240-те заложници, взети от "Хамас" на 7 октомври по време на атаката срещу Израел и отведени в ивицата Газа, агенция Франс прес успя да идентифицира 210 въз основа на журналистическата си мрежа в региона.

Сред тези заложници има 35 непълнолетни, сред които е била и американката Натали Раанан, освободена с майка си на 20 октомври точно навреме, за да отпразнува 18-ия си рожден ден. 17 заложници са на 10 или на по-малко от 10 години. Сред тях е десетмесечното бебе Кфир Бибас, взето в плен в кибуца Нир Оз с братчето му Ариел, на 4 годинки, и родителите им Ярден и Шири, които са на тридесетина години. Майката и двете деца са с аржентинско гражданство, според местната преса. Четиримата се появяват във видео в социалните мрежи, заобиколени от въоръжени мъже.

Смята се, че бременна жена, взета за заложник, е родила през този период. Това съобщи съпругата на израелския премиер.

Трима тийнейджъри сред заложниците са и с френско гражданство и това за Ейтан Яхаломи, на 12 години, Ерез Калдерон, на 12 години, и Сара Калдерон, на 16 години. Три други деца са и с американско гражданство и това са Тал, на 9 години, Гал, на 11 години, и Адам, на 17 години. И тримата са от едно и също семейство Голдщайн, посочва "Дейли бийст".

Най-малко 9 души от заложниците са навършили 80 години. Петима от тях са на 85 години, сред които и Яфа Адар. На 23 октомври беше освободена една от възрастните жени - 80-годишната Йохевед Лившиц.

Сред заложниците има най-малко 105 мъже и 68 жени. Сред тях има най-малко 10 военнослужещи. Сред тях беше и Ноа Марчано, загинала, докато беше в плен.

Най-малко 34 семейства казват, че повече от един от техните членове са в плен. От едно семейство има дори 9 заложници - Шарон Алони Кунио, на 34 години, Давид Кунио, на 33 години, техните деца Ема и Юли, сестрата на Шарон - Даниел Алони, на 44 години, племенницата на Шарон - Амелия, на 5 годиники, братът на съпруга й Ариел Кунио, както и неговата годеница Арбел Яход и брат й Долев Яход. Те бяха взети в плен в един и същи кибуц Нир Оз.

Между впрочем кибуцът Нир Оз, който има 400 жители, е с най-много заложници, взети от "Хамас". Най-малко 71 души бяха похитени оттам. Заложници бяха взети в най-малко 10 кибуца, като вторият най-засегнат в тази насока и Беери, с най-малко 32 заложници.

Освен от кибуците бойците на "Хамас" взеха заложници и от музикален фестивал, на който е имало над 3000 зрители. Оттам бяха похитени най-малко 38 души.

Според официалните данни сред заложниците има и граждани на 26 страни, от които 26 тайландци, 21 аржентинци, 18 германци, 10 американци, 7 французи и 7 руснаци. Много от тях са с двойно гражданство.

"Хамас" разпространи две видеа със заложници, първото на 16 октомври с френско-израелската гражданка Мия Шем и второто на 30 октомври с три жени - Даниел Алони, Елена Трупанов и Римон Кирщ.

"Ислямски джихад", който се сражава заедно с "Хамас" срещу Израел в ивицата Газа, разпространи видео на 9 ноември с двама заложници Хана Кацир и Яагил Яков.

Към настоящия момент "Хамас" освободи 4 заложници, докато една военнослужеща, взета в плен, беше освободена при операция на израелската армия в Газа.

 Израелската армия заяви, че е унищожила около 400 тунела в ивицата Газа

Израелската армия каза, че от началото на конфликта в ивицата Газа е унищожила около 400 тунела, принадлежащи на палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде ДПА.

Голяма част от тунелите в ивицата Газа са се намирали под болници, училища и къщи, съобщиха военните.

Според информацията на Израел в ивицата Газа има мрежа от подземни тунели. Крайбрежната ивица е дълга около 45 километра и широка между 4 и 16 километра и в нея живеят около 2,2 милиона души.

Някои от тунелите са подсилени с бетон и имат електрозахранване. Средната им височина е около 2 метра, а широчината - 1 метър, но някои от тях са достатъчно големи за преминаването и на превозни средства. За да не бъдат засегнати от израелски въздушни удари, някои от тях са на дълбочина от десетки метри под земята. Израел твърди, че много от входовете на тунелите са в жилищни сгради и джамии.

Израелската армия съобщи, че е открила тунел на "Хамас" на територията на болница "Аш Шифа" в град Газа. През уикенда стана ясно, че открита там шахта води до тунел с дължина около 55 метра на дълбочина от около 10 метра.