Повече от 250 беларуски войници ще вземат участие в големи руски военни маневри, които ще започнат в края на август, предаде ДПА.

Войници от механизирана пехотна бригада на Западния военен окръг на Беларус ще бъдат изпратени за ученията "Восток 2022" ("Изток 2022"), съобщи днес беларуската информационна агенция БелТА.

Руски и беларуски войски за последно проведоха съвместни учения малко преди руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Тези учения се проведоха в Беларус в разгара на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Ученията "Восток" обаче се провеждат в руския Далечен изток. Те трябва да се състоят между 30 август и 5 септември.

Ръководената от авторитарния президент Александър Лукашенко Беларус е важен съюзник на Русия, посочва ДПА.

Част от инвазията в Украйна беше осъществена от беларуска територия, а през последните месеци от Беларус бяха изстреляни руски ракети по украинска територия.

"Восток" е сред най-големите военни учения в Русия. Най-мащабният им формат досега през 2018 г. включваше близо 300 000 руски войници, наред с подразделения от Монголия и Китай.

Маневрите не са свързани с руската инвазия в Украйна, каза руското министерство на отбраната. Броят на руските войници, които ще бъдат задействани тази година в ученията "Восток" засега все още не е обявен.