Руският сериен убиец, познат като "Волжкия маниак", бе осъден на доживотен затвор за убийството на 31 възрастни жени, съобщи ТАСС.

Освен това съдът удовлетвори четири граждански иска за обезщетение за морални щети на жертви на обща стойност 1 720 000 рубли. 600 хиляди рубли ще бъдат възстановени от Тагиров и като компенсация за съдебните разходи.

Осъденият възнамерява да обжалва присъдата, съобщи неговият адвокат.

42-годишният Радик Тагиров бе арестуван през 2020 г. по подозрение, че е извършил убийствата в 15 града в Татарстан и околните региони между 2011 и 2012 г.

От Следственият комитет съобщиха, че той първо печелил доверието на жертвите си, понякога се е представял и като социален работник, електротехник или водопроводчик, за да влезе в домовете им, след което ги удушавал и открадвал ценностите им.

Разследването е разполагало с информация за генотипа на престъпника и е разработило различни версии. Той е установен след сравнителен анализ на над 10 000 ДНК проби и над 5 хиляди експертизи.

Тагиров е бил ключар, който вече е излежавал затворническа присъда за дребни грабежи. През декември 2020 г. престъпникът бе разкрит и задържан.

След ареста му Тагиров направи пълни самопризнания и посочи обстоятелствата на престъпленията. Видеото с неговата самопризнание бе разпространено от руското вътрешно министерство. В него той разказва как избрал жертвите сред по-възрастните жени на пазарите или супермаркетите, че им е предлагал помощ като да им помогне с чантите с хранителни стоки, а когато са канили да дойде в къщата им да си почине, той ги е убивал.

По-късно обаче той заяви, че направил самопрознанията под натиск и заяви, че е невинен.

Съдът в град Казан го призна за виновен и за опити за убийство и нападения на други 34 възрастни жени.