Въздушните сили от НАТО започват годишното си учение за ядрено възпиране, в което над Северозападна Европа ще летят десетки самолети, съобщават от Алианса. Учението, продължаващо до 30 октомври, е рутинна, повтаряща се тренировъчна дейност и не е свързана с никакви текущи световни събития, уточняват оттам.

В "Steadfast Noon" участват 14 държави и близо 60 самолета от различни типове, включително бойни самолети четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети цистерни. Както и през предходните години, така и на тазгодишното учение ще участват американски бомбардировачи B-52 - те ще летят от военновъздушната база Minot в Северна Дакота.

Тренировъчните полети ще се извършват над Белгия, която е домакин на учението, както и над Северно море и Обединеното кралство.

Steadfast Noon се организира всяка година от различен съюзник от НАТО.

Новата стратегическа концепция на Алианса, приета от съюзническите лидери на срещата на върха в Мадрид през юни, изяснява, че "основната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира и да възпре агресията". Той подчертава, че "докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз. Целта на НАТО е по-безопасен свят за всички; ние се стремим да създадем среда за сигурност за свят без ядрени оръжия."