В публикацията се припомня, че базата в Суда е изиграла определяща роля в доста войни в Югоизточното Средиземноморие и около държавите в целия този регион.

Заливът в Суда се оказа от жизнено значение за американските военноморски сили, където плавателни съдове на Шести флот акостират за презареждане с гориво.

Във войната в бивша Югославия базата в Суда обслужваше оперативните нужди на НАТО като разузнавателен център и като център за операциите на натовските въздушни атаки.

Подобна роля изигра тази база и при нападението на САЩ в Либия през 1986 г.

Основна бе ролята на базата и във войните в Персийския залив през 1991 г. и 2003 г. /операциите "Пустинна буря" и "Шок и ужас"/.

По време на войната в Ирак от там 5270 американски самолета са извършвали въздушни нападения.

През 2016 г. пък в базата са кацнали над 2750 бойни самолета и акостирали стотици кораби на НАТО, се казва в материала.

Британските бази в Кипър също е възможно да се включат в евентуално разрастване на конфликта в Сирия, допълва гръцкото издание.

Тръмп, Мей и Макрон обмислят как да ударят Сирия

На острова има две британски бази - Акротири и Декелия, и че на върха на планината Троодос се намира най-модерната радарна система, откъдето се вижда и чува всичко и откъдето от известно време насам са предприемани и действия в Сирия.

В района на Свети Никола /Агиос Николаос/ близо до Фамагуста е разположена и част от американската световна разузнавателна система "Ешелон". Съоръжението следи всички телекомуникации не само в Близкия изток, но и в Централна Азия, пише още гръцкото издание.

Два американски разузнавателни самолета кацнаха в четвъртък на летище "Никос Казандзакис" в град Ираклион на остров Крит, предаде гръцкият телевизионен канал Скай.

Единият от самолетите МС-12S EMARSS e бил с граждански отличителни знаци, а другият МС-12 Liberty - с отличителни знаци на американските военновъздушни сили.

Кацналите на остров Крит американски самолети са били използвани в мисии в Афганистан и Ирак. Според Скай други такива, но по-малки самолети са участвали и в операции на САЩ в Африка и Латинска Америка.

Де факто с тези самолети се събира разузнавателна информация, благодарение на инсталираните върху тях мощни радиолокационни системи и сензори.

Позовавайки се на "Таймс", руската агенция ТАСС предаде, че британските военновъздушни сили в Кипър се поставени в състояние на повишена готовност за нанасяне на възможни удари срещу Сирия.