Украйна има нужда от четири чудеса за успешно изтласкване на руските сили, твърди полковникът от Белгийските въоръжени сили Роже Хузен, бивш участник във военното командване на своята страна, цитиран от местни медии и БТА.

Експертът обяснява, че успехът ще бъде свързан с постигането на резултат, какъвто не е бил наблюдаван в последния век на съвременни войни. По неговите думи войните през ХХ век са били решавани тъкмо с контранастъпления. Според него възможностите за успех в днешния случай не са големи. Според него влияние ще окажат теренът, съотношението на силите и руският отговор. Полковникът добавя, че за да успеят украинците, четирите чудеса трябва да се изпълнят едновременно.

На първо място Хузен поставя въпроса за преминаването от отбрана в нападение, след като досега украинските сили са действали под прикритието на сгради и окопи. Когато минат в настъпление, те ще бъдат под погледа на противниковите средства за наблюдение и ще бъдат под ракетен и въздушен обстрел. Украинците ще трябва да преодолеят Днепър и други места, прорязани от водни площи, над които мостовете отдавна са унищожени. За целта ще бъде необходима много техника и ще трябва тя да бъде разгръщана под постоенен вражески обстрел.

На второ място идва въпросът за числовото и военното надмощие - досега не е имало случай, в който контранастъплението да бъде успешно, когато се извършва от сили без числено превъзходство, нито с повече и по-добра артилерия или военновъздушни сили (ВВС). Според Хузен дори западните войски, изцяло подготвени и обезпечени, трудно биха преодолели изградените от Русия защити. Същевременно украинците трябва да действат без достатъчно защита от ВВС, при недостиг на снаряди, със смесица от нова и стара бронирана техника, с бойци - щатни и наборни - без опит в сложни мащабни настъпателни действия.

Третата точка е отговорът на Русия - дали ще наблюдава действията безучастно, или ще успее да преразпредели силите си и да отвърне със свое поредно настъпление. Хузен препоръчва Украйна да продължи да нанася удари в тила на противника с поразяване на веригите за фронтови доставки. Той отбелязва, че не е ясно засега дали Русия няма да свика нова спешна мобилизация.

На последно място експертът посочва необходимостта от запазване на поддръжката за Киев, дори напредъкът за отвоюването на завзетите украински земи да е бавен или частичен. Хузен отчита, че очакваното украинско настъпление повдига бойния дух на войските и кара руските сили да се разпръснат, което намалява способностите им да нанасят удари. Същевременно отлагането на украинското настъпление може да обезвери войските и това да се влоши допълнително, ако не бъдат постигнати заложените цели. Според експерта последиците ще бъдат лоши не само за украинските войски, но и за духа на украинските граждани, а това е решаващо за съпротивата. Хузен припомня, че руският президент Владимир Путин вече обяви времето за свой съюзник и изрази очакване Западът да се умори от войната.