Полицията използва водни оръдия и арестува повече от 100 демонстранти, излезли с хиляди по улиците на Минск, за да протестират срещу състоялата се днес церемония за полагане на клетва на президента Александър Лукашенко за шести мандат на висшия пост, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Хиляди протестиращи изпълниха улиците на Минск, а минаващите покрай тях автомобили им свиреха с клаксоните си в знак на солидарност.

В центъра на Минск започнаха прекъсвания в работата на мобилния интернет, предаде ТАСС.

Главното управление на вътрешните работи (ГУВД) в Минск потвърди пред ТАСС, че силите за сигурност са използвали водни оръдия срещу протестиращите. Прессекретарят на ГУВД Минска Наталья Ганусевич отбеляза, че протестиращите са били помолени да се разпръснат, предупреждавайки ги, че протестът им е незаконен.

Днес по обед държавните медии съобщиха, че Александър Лукашенко е положил клетва на необявена церемония по встъпване длъжност за нов мандат като президент, състояла се в резиденцията му в Минск. Необявената церемония наблюдатели тутакси нарекоха "тайна инаугурация".

Александър Лукашенко положи клетва като президент на Беларус на необявена церемония на 23 септември

Снимка: AP/БТА

"Церемонията протече в ограничен, полузатворен и подчертано работен формат, но съвсем не и тайно", заявява пред "Свободная преса" руският политик националист Фьодор Бирюков. По думите му обаче в стремеж да не привлича вниманието към проблема с легитимността на Лукашенко администрацията в Минск "явно се е презастраховала", постигайки обратния резултат. И този "съмнителен ход" може да й е бил подсказан от "прозападната "нелегална мрежа" в обкръжението на президента.

Беларус е разтърсван от протести от изборите миналия месец, на които Лукашенко постигна категорична победа, но според опонентите му това е станало с помощта на фалшификации, припомня Ройтерс.