На 46-годишна възраст внезапно почина министърът на транспорта и съобщенията на Беларус Алексей Авраменко, съобщават местни медии. Авраменко е издъхнал на 4 юли. Все още не се съобщава причината за смъртта.

На 3 юли телеграм каналът на Министерството на транспорта публикува поздравление от Алексей Авраменко за Деня на независимостта, адресирано до служителите на транспортния комплекс и пътната инфраструктура.

Алексей Авраменко е роден в Минск на 11 май 1977 г. От 2000 години работи в системата на Министерство на транспорта. 13 години по-късно е зам.- министър на транспорта и съобщенията на Беларус, от 3 март 2016 г. - на поста първи заместник-министър на транспорта и съобщенията, а с указ № 23 на Лукашенко от 15 януари 2019 г. Алексей Авраменко е назначен за министър на транспорта и съобщенията.

През лятото на 2021 г. Авраменко беше включен в санкционните списъци на ЕС, Канада, Швейцария, Великобритания и други държави заради участието му в принудителното кацане на самолет на Ryanair с опозиционния блогър Роман Протасевич на борда. Тогава властите в Минск принудиха самолетът от Гърция за Литва да се приземи в беларуската столица, твърдейки, че на борда има поставена бомба. Случаят предизвика остра международна реакция на възмущение, а Евросъюзът наложи санкции срещу президента Лукашенко.

През май т. г. властите в Беларус осъдиха Протасевич на осем години затвор за организиране на масови безредици и заговор за сваляне на властта, а малко по-късно същия месец го помилваха. Някои противници на режима обвиниха блогъра в сътрудничество с властите, други подозряха изявления под принуда. След ареста си през май 2021 г. Протасевич направи признания по държавната телевизия. 

Кончината на Алексей Авраменко е поредна внезапна смърт на висш правителствен кадър в Беларус. На 26 ноември миналата година на 64-годишна възраст внезапно почина тогавашният министър на външните работи на Беларус Владимир Макей. През април тази година внезапно почина заместник-министърът на икономиката на Беларус Сергей Митянски. Той беше на 42 години.