68-годишният бивш китайски премиер Ли Къцян почина след сърдечен удар, съобщи китайската новинарска агенция Синхуа. 

"На 26 октомври Ли получи внезапен инфаркт и почина в 00:10 ч. на 27 октомври, след като всички опити да бъде спасен се провалиха. Той почина на 68-годишна възраст", се казва в съобщението. 

Ли Къцян беше заменен като министър-председател от Ли Цян през март миналата година, пет месеца след конгреса на Китайската комунистическа партия и след като бе на този пост в продължение на десет години, припомня БТА. 

Икономист по образование, владеещ свободно английски език, той беше ревностен привърженик на икономическите реформи. Но плановете му в тази област бяха възпрепятствани от нарастващия авторитет на президента Си Цзинпин. Той беше приветстван за това, че помогна на страната да излезе сравнително невредима от световната финансова криза. Но мандатът му бе белязан и от драматична промяна във властта в Китай - от режим, основан на консенсус, свързан с бившия президент Ху Цзинтао и неговите предшественици, до всевластието на Си Цзинпин, отбеляза Франс прес.

Замяната му през март миналата година с Ли Цян, бивш лидер на партията в Шанхай и съюзник на Си, се разглеждаше като знак, че програмата му за реформи е останала на заден план в момент, когато правителството затяга контрола върху забавящата се китайска икономика.

Ли беше на четиридневно официално посещение в България през юли 2018 г. за срещата на държавните глави и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин тогава бе България. Това бе седмата среща във формата "16+1", предназначен да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. В рамките на визитата си Ли се срещна с тогавашния премиер Бойко Борисов и с президента Румен Радев.