Внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили започна в Беларус по нареждане на президента и главнокомандващ войските Александър Лукашенко. Това съобщи министерството на отбраната в Минск за БелТА, предаде беларуската агенция.

В рамките на проверката се предвиждат комплексни прояви - войските ще се придвижват в най-кратки срокове до определени райони, ще ги оборудват с инженерна техника, ще организират охрана и отбрана и ще прехвърлят мостови конструкции през реките Неман и Березина, добавя БТА.

С оглед предстоящото движение на военна техника и личен състав през този период се планира временно да бъде ограничено пътуването на граждани, съответно на транспорт, по някои от пътищата и местностите в Беларус.

Във внезапната проверка на бойната готовност на беларуските войски на 11-12 октомври т. г. участваха близо 500 души с 50 единици военна техника, напомня в тази връзка ТАСС.

Няколко дни по-рано Ройтерс съобщи, че руски войници участват в тактически учения в Беларус. 

От военното ведомство на Беларус съобщиха, че става въпрос за разработване на съвместни действия: "Русия и Беларус са готови да защитят границите си срещу всяка опасност. Ученията са важна и значима част от нашето братско сътрудничество."