Властта в Малайзия прекрати музикален фестивал в столицата Куала Лумпур днес, след като по време на концерт в петък фронтменът на британската рок група "1975" целуна барабаниста и разкритикува законите, ограничаващи правата на ЛГБТ общността в страната, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

"Няма да бъде направен компромис с никой, който оспорва, омаловажава и нарушава малайзийските закони", заяви министърът на комуникациите Фахми Фадзил в публикация в Туитър, след като се срещна с организаторите на форума "Good Vibes". Тридневното събитие трябваше да продължи до неделя.

Участията в Малайзия на британската група "1975" са забранени, обявиха от правителствена комисия, която наблюдава културните изяви и заснемането на филми от чуждестранни граждани.

Еднополовите връзки са престъпление в Малайзия, където мюсюлманите са мнозинство. Правозащитни организации предупредиха за нарастваща нетърпимост в страната към лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Във видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, се вижда как фронтменът на "1975" Мати Хийли целува басиста Рос Макдоналд, след като е произнесъл изпълнена с ругатни реч, в която критикува позицията на малайзийското правителство по въпроса за еднополовите връзки.

Той заяви, че бандата е обмисляла да се оттегли от шоуто, но не е искала да разочарова своите фенове в Малайзия.

"Направих грешка. Когато приехме да направим концерти, не бях наясно", каза той. "Не виждам ... смисъл... от покана на "1975" в държава и след това да ни кажат с кого можем да правим секс".

По-късно Хийли прекъсна шоуто, като каза на публиката: "Трябва да си тръгваме. Току-що ни забраниха да влизаме в Куала Лумпур, ще се видим скоро".

Групата не беше открита за коментар.

Фронтменът Мати Хийли беше критикуван за това, че целуна почитател от мъжки пол и на концерт през 2019 г. в Обединените арабски емирства, където също има закони срещу хомосексуални актове.

В разпространено изявление организаторите на фестивала "Good Vibes" казаха, че изявата на групата е била преустановена поради "несъответствие с местните насоки за концерт".

Министърът на комуникациите на Малайзия нарече изявата на групата "много неуважителна" в публикация в Туитър.

Инцидентът стана преди важни регионални избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на премиера Ануар Ибрахим срещу консервативен мюсюлмански съюз, обвиняващ правителството, че не прави достатъчно, за да защитава правата на мюсюлманите в страната, отбелязва Ройтерс.

Премиерът многократно този месец заявява, че неговият кабинет ще поддържа принципите на исляма, съобщиха държавните медии. Ануар Ибрахим заяви, че администрацията му няма да признае права на ЛГБТ общността.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници, произведени от швейцарска компания и част от колекция, посветена на ЛГБТ общността, припомня Ройтерс.