Контролираните от "Хамас" власти в ивицата Газа съобщиха, че 15 души са починали поради липса на електричество в болница "Аш Шифа" в град Газа, предаде Франс прес.

Тези данни не са проверени по независим път.

"Шест недоносени бебета" и "девет пациенти в интензивното отделение" са починали поради липса на електричество в най-голямата болница в подложената на израелски обстрел ивица Газа, заяви днес заместник-министърът на здравеопазването в контролирания от ислямисткото движение палестински анклав Юсеф Абу Риш.

Самият Абу Риш се намира в "Аш Шифа", където са подслонени и хиляди разселени палестинци.

Снощи той съобщи за 12 починали - "пет бебета" и "седем пациенти", отбелязват АФП и БТА.

В събота управата на "Аш Шифа" съобщи, че 39 недоносени бебета все още се намират в болницата и че медицинските сестри извършват "ръчни дихателни масажи", за да ги поддържат живи.

Представител на неправителствената организация "Лекари без граници" каза, че в интензивното отделение се намират 17 пациенти.

В северната част от ивицага Газа не работи нито една болница, заяви още Юсеф Абу Риш.

Обръчът около болниците в ивицата се затяга от петък. Израелската армия твърди, че "Хамас" използва лечебните заведения за нападения срещу нея. Освен това болниците са без електричество поради недостига на гориво, дължащ се на израелската блокада, посочва АФП.

Междувременно турски кораб, натоварен с оборудване за полеви болници, линейки и генератори за лекуването на ранени от ивицата Газа, тази сутрин пристигна в Египет, съобщи днес турското министерство на здравеопазването, цитирано от телевизия ТРТ-Хабер.

Плавателният съд отплава миналата седмица от пристанище Алсанджак в Измир. Рано тази сутрин корабът стигна до египетското пристанище Ал Ариш. На борда на кораба има напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на всякакви климатични условия, включващи операционни и помещения за интензивно лечение, лекарства и медицински консумативи.

Турция е изпратила и 20 напълно оборудвани линейки и автомобили на Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ), както и медицински генератори. Турски и египетски лекари днес посрещнаха кораба на пристанище Ал Ариш.

На фона на нарастващия брой жертви ЕС отново отправи апел към Израел.

Снимка: АР/БТА

Очакваме Израел да покаже максимална сдържаност, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Той отбеляза, че вчера са били положени усилия ЕС да излезе с общ призив за хуманитарни паузи в израелските удари по Газа. Успяхме да постигнем общо виждане и настояваме за незабавното осигуряване на паузи, както и да бъдат установени нови хуманитарни коридори в Газа, посочи Борел. По неговите думи днес министрите ще обсъдят възможностите за постигане на трайно решение на спора между Израел и палестинците.

Досега ЕС е осигурил за Украйна военна помощ за 27 милиарда евро, съобщи Борел. В Украйна войната продължава, Русия удари цивилен кораб по коридора в Черно море за пренос на зърно, отбеляза той. Подкрепата ни за Украйна се запазва, обобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Той допълни, че днес в Брюксел предстои среща и с представители на страните от Западните Балкани. Тази среща цели да покаже колко този регион е важен за нас, настояваме тези страни да следват тясно нашата външна политика, включително по отношение на санкциите, уточни Борел.