Единайсет души са загинали, а 98 са ранени при катастрофата с дерайлирал влак в Египет, предадоха световните агенции. Сред жертвите е високопоставен съден служител

Служител по сигурността съобщи, че осем вагона са дерайлирали край град Банха. Влакът е пътувал от Кайро за град Мансура, в областта на делтата на Нил. 

Видеа, публикувани в социалните мрежи, показват преобърнатите вагони и бягащи край линията пътници.

Над 50 линейки са изпратени на място да транспортират ранените до три болници в района, съобщиха здравните власти. Започна разследване на място. Машинистът и други служители в железопътния транспорт бяха задържани за разпит.

Снимка: AP/БТА

Според местното издание "Аш Шурук" причина за катастрофата е значително превишаване на скоростта.

Машинистът се е движил със 120 км в час в участък, където се извършват ремонтни дейности и скоростта на влака не би трябвало да превишава 30 км в час, посочва изданието, цитирано от ТАСС.

 

Снимка: AP/БТА

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали българи при инцидента с влака. Посолството ни в Кайро е устанолило незабавен контакт с местните власти, както и с представителствата на други държави-членки на ЕС. По информация на службите за сигурност на Египет няма пострадали чужденци.

Египетските железопътни инциденти обикновено се дължат на лоша инфраструктура и поддръжка, съобщи Агенция Франс прес. 

Най-малко 20 души бяха убити и близо 200 - ранени през март при сблъсък на два влака край град Тахта, на около 440 км южно от Кайро.

Африканската банка за развитие обяви по-рано този месец заем от 170 милиона долара за подобряване безопасността на железопътната мрежа на Египет.

Снимка: AP/БТА