Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че 95% от стратегическите ядрени сили на страната са модернизирани и съобщи, че въздушно-космическите ѝ сили са приели наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавният глава направи коментара като част от официално заявление, съвпадащо с чествания ежегодно в Русия Ден на защитниците на отечеството, посветен на армията, ден след като летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М. Самолетът е наричан в Русия "Белият лебед", а в НАТО - "Блекджек". Той е носител на редица рекорди, като към днешна дата е и най-тежкият боен самолет в света.

Полетът вероятно ще бъде възприет от Запада като подчертано напомняне за ядрените способности на Москва, написаха американските медии. Това е вторият полет на руския държавен глава на борда на Ту-160, като първият е бил по време на учение през 2005 година.

Руският лидер похвали войниците, биещи в Украйна, наричайки ги герои, борещи се за "истината и справедливостта".

Същевременно той посвети голяма част от речта си на постиженията на военно-промишления комплекс на Русия. В посланието си той заяви, че руската ядрена триада - стратегическите способности по въздух, море и въздух - са актуални, постоянно модернизирани и в добро състояние.

"Включвайки реалния си боен опит, ние ще продължим да засилваме въоръжените си сили по всякакъв начин, включително с настоящите усилия за преоборудване и модернизиране", заяви Путин.

Той добави, че "днес делът на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили е достигнал 95 на сто, докато морският компонент на ядрената триада е вече почти 100%".