Две вечери с Тръмп, от които едната държавна, един обяд с Пенс и няколко подаръка - това са любопитните елементи от държавната визита на Макрон в САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде държавна вечеря в чест на френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Вечерята ще бъде утре в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Макрон е на държавна визита от днес в САЩ. Това е първа държавна визита на чужд лидер в САЩ, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Вечерята в чест на Макрон ще бъде и първата голяма държавна вечеря в ерата на Тръмп.

Засега подробности за менюто и културната програма на държавната вечеря не се съобщават, като по този начин Белият дом се придържа към традицията да запази елемент на изненада за гостите си.

Знае се, че на вечерята ще има близо 150 гости. На нея са поканени да присъстват директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, председателят на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън, министърът на отбраната Джим Матис, лидерът на Сената Мич Макконъл.

Представител на Белия дом, пожелал да запази анонимност, твърди, че нарушавайки традицията, Тръмп не е поканил демократи членове на Конгреса или журналисти.

Очаква се един от най-паметните моменти на вечерята да бъде появата на американската първа дама в тоалет, избран специално за този повод. Подробности за него засега се пазят в тайна. Смята се, че най-вероятно Мелания Тръмп ще избере тоалет на Диор, френската модна къща, която тя предпочита. Вероятен избор може да бъде и тоалет на Ерве Пиер, френско-американски дизайнер, който вече облече първата дама за церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп, както и по други поводи.

За последно през ноември 2007 г. републикански президент на САЩ прие френски президент. Тогава Джордж Буш-младши се срещна с току-що развелия се френски президент Никола Саркози.

Освен на държавна вечеря Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат днес на частна вечеря, давана от Тръмп и съпругата му, припомня Франс прес.

За целта е избрана историческата резиденция Маунт Върнън, на двайсетина километра южно от Белия дом. Това е резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон. Там годишно идват милиони посетители.

Частната вечеря ще се състои девет месеца след частната вечеря, която семейство Макрон даде за семейство Тръмп в Париж в ресторант на втория етаж на Айфеловата кула.

За утре за френския президент е предвиден и обяд в Държавния департамент, на който домакин ще е вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, допълва АП.

Церемонията по посрещането на Макрон в Белия дом ще е утре сутринта, припомня още АП, цитирана от БТА.

Телевизия Си Ен Ен съобщава, че Тръмп и съпругата му ще подарят на Макрон част от плата, използван като тапицерия на едно от креслата в Синята стая на Белия дом. Парчето ще е поставено в рамка. На него се вижда златен орел, заобиколен от лаври. Креслото е било част от обзавеждането на Синята стая, дело на френския мебелен дизайнер Пиер-Антоан Беланже. Той е проектирал обзавеждането на френски кралски дворци и е създал обзавеждане от 53 елемента за Синята стая на Белия дом по поръчка на петия президент на САЩ Джеймс Мънро.

Мънро е бил дипломат във Франция и бил впечатлен от френските декори. При преобзавеждане на Синята стая десетилетия по-късно обзавеждането било променено от петнадесетия президент на САЩ Джеймс Бюканън. По-късно първата дама Джаки Кенеди открила отделни части от обзавеждането на Беланже. Тя работила с френски дизайнер, за да бъдат възпроизведени отново липсващите части от комплекта от мебели, включително и за възпроизвеждането на плата, с който били облицовани те и който е дело на прочутата френска текстилна компания "Тасинари и Шател".

Семейство Макрон ще получат от семейство Тръмп и албум със снимки от визитата си в САЩ, както и сребърен бокал на "Тифани и Ко" с президентския печат върху него и подписите на Тръмп и Мелания, гравирани върху него.

Макрон пък ще подари на Тръмп фиданка на дъб, символ на здравите връзки между двете страни. Това ще е издънка на дъб от Северна Франция, който Макрон се надява да бъде засаден в парка на Белия дом като символ на здравите близо 250-годишни връзки между двете страни.