Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че е казал на високопоставен украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи публично изявление "срещу корупцията". Това става ясно от нови показания на Сандланд, предаде Ройтерс и припомни, че замразената от президента Тръмп военна помощ е в размер на близо 400 милиона долара.

"Подновяването на американската помощ вероятно няма да се осъществи, докато Украйна не направи публичното антикорупционно изявление, което обсъждаме от много седмици", е казал Сандланд на съветник на украинския президент.

Сандланд първоначално даде показания през октомври пред ръководеното от демократи разследване за импийчмънт срещу президента Тръмп в Конгреса. В понеделник той е дал допълнителни показания, след като паметта му се "опреснила", посочи агенцията.

Разследването в Камарата на представителите на Конгреса се фокусира върху телефонен разговор от 25 юли, в който Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски да започне разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Байдън може да се изправи срещу Тръмп на президентските избори догодина, а синът му е бил в борда на директорите на украинска газова компания, разследвана за корупция.

Показанията на Сандланд съвпадат с тези на други свидетели, които казаха, че Тръмп е опитал да окаже натиск върху украинците, за да проведат разследване, което той да може да използва в своя полза на изборите, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.