Висш представител на палестинското ислямистко движение "Хамас" отправи днес покана към американския милиардер, собственик на компаниите "Екс" и "Тесла", Илон Мъск да посети ивицата Газа, за да се запознае на място с размера на разрушенията, причинени от израелските бомбардировки, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Каним го да посети, съобразно нормите за обективност и достоверност, ивицата Газа, за да види мащаба на кланетата и разрушенията, извършени срещу хората в Газа", заяви на пресконференция в Бейрут високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан.

Вчера медийният магнат Мъск, подложен на нападки заради одобрението си за антиеврейски пост, разгледа място, атакувано от "Хамас" в Израел, и заяви, че се ангажира да направи всичко необходимо да спре разпространяването на омраза.

Технологичният предприемач обаче изрази подкрепата си за Израел, като заяви, че едно от предизвикателствата е "в крайна сметка да се спре пропагандата, която убеждава хората да извършват убийства", предаде Ройтерс.

След като чу израелския премиер Бенямин Нетаняху да казва в онлайн чат на живо, че "Хамас" трябва да бъде унищожен, Мъск каза: "Нямаме избор."

Мъск, който посети Израел по време на войната му срещу "Хамас" в Газа, добави: "И аз бих искал да помогна".

Той получи символичен медальон от бащата на израелски заложник на "Хамас" в ивицата Газа и обеща да го носи, докато всички хора, държани в плен радикалното палестинско движение, бъдат освободени.

"Нашите сърца са заложници в Газа" пише на металната плочка, която милиардерът получи от Малки Шем-Тов, чийто син Омер е бил отведен от бойци на "Хамас".

Окачвайки плочката на врата си, Мъск каза, че ще я носи всеки ден, докато заложниците не бъдат освободени. Тези медальони , широко разпространени в Израел, символизират кръвопролитното нападение на "Хамас" на 7 октомври, при което 240 души бяха отведени от израелска територия за заложници в ивицата Газа.