Администрацията на президента Джо Байдън е назначила дългогодишния служител в ЦРУ Джефри Уичман за координатор на действията на разузнавателната общност срещу изборни заплахи от Русия, Китай и други неприятелски държави, предаде АП.

От офиса на директора на Националното разузнаване Аврил Хейнс казаха, че Уичман е нейна номинация. Той е работил в ЦРУ от повече от 30 години на ръководни постове в областта на контраразузнаването и киберсигурността.

Задачата на координатора по изборните заплахи е да обедини усилията в тази насока на 18-те разузнавателни институции в САЩ, сред които агенции по откриване и възпиране на кибератаки, дезинформационни кампании и опити за въздействие върху политици и политически дебати.

Предишният координатор Шелби Пиърсън стана известен, след като информира при закрити врата членове на Конгреса за опитите на Русия да се намеси в полза на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 г. Това разгневи Тръмп, който се скара на тогавашния директор на Националното разузнаване и после го уволни, припомни АП.