Избраният за президент на САЩ Джо Байдън приключи днес с формирането на дипломатическия си екип, "за да поправи" външната политика на страната след четирите години управление на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

АФП отбелязва, че Байдън е номинирал на високи постове в Държавния департамент представители на администрацията на президента Барак Обама, на когото бе заместник. Той изрази ясно волята си да скъса с едностранния подход на Тръмп, чийто управленски девиз бе "Америка на първо място".

Сред имената е добре познатата в Източна Европа и конкретно в България Виктория Нюланд - бивш (и бъдещ) помощник-държавния секретар на САЩ.

Новият държавен секретар

Байдън вече обяви в края на ноември, че е избрал за свой държавен секретар Антъни Блинкън. Той е бил заместник-държавен секретар при управлението на Обама.

Днес Байдън номинира за първи заместник-държавен секретар, втория човек в йерархията на Държавния департамент, Уенди Шърман. 71-годишната Шърман е била дипломатически съветник на президента Бил Клинтън през 90-те години на миналия век, когато е работила по севернокорейското досие, а като заместник-държавен секретар по политическите въпроси през втория мандат на Обама участва в договарянето на международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г.

Тъй като републиканците, както и някои демократи, са яростни противници на иранската ядрена сделка, се очакваше да има известни проблеми с утвърждаването на номинацията на Шърман от Сената. Процедурата обаче ще премине по-лесно, след като демократите спечелиха балотажите в началото на този месец за двете места в горната камара на Конгреса от щата Джорджия, което на практика им осигури контрол върху Сената, отбелязва Ройтерс.

Виктория Нюланд се завръща

Байдън номинира за заместник-държавен секретар по политическите въпроси, третия човек в йерархията на Държавния департамент, Виктория Нюланд. Дипломат от кариерата, Нюланд е била помощник-държавен секретар за Европа и Евразия, постоянен представител на САЩ в НАТО и говорител на Държавния департамент.

През 2014 г. Нюланд силно поддържаше каузата на Украйна "и нейното право да избира собственото си бъдеще". "...И България, и всички ние... трябва да се сплотим и да подкрепим украинците", каза пред БНТ на 1 април 2014 г. гостуващата в София Виктория Нюланд. Тогава тя твърдо подкрепи налагането на санкции срещу Русия.

Да припомним няколко реда от интервюто на Виктория Нюланд пред БНТ, които звучат съвсем актуално 6 години по-късно.

"...САЩ и България работим заедно изключително усилено да развиваме бизнеса, търговията, инвестициите. Нивата на търговския обмен между нашите две държави се увеличават. Ние работим заедно, както казахте, и в областта на енергетиката с инвестицията на Уестингхаус и т.н. Ситуацията в момента освен това ни напомня, че диверсификацията на енергийните доставки е също част от националната сигурност, така че се гордеем да работим с България по тези въпроси. Освен това отправих още едно послание към правителството и към българския народ днес. Сега, когато полагаме усилия да защитим нашия начин на живот и да осигурим добри възможности за всички наши граждани, както и да защитим суверенитета си, ние ставаме свидетели на още една заплаха, която заплашва демокрацията по света и това е корупцията. И трябва да сме бдителни, особено в днешно време. Когато искаме да сме сигурни, че тези, които ни управляват, наистина представляват интересите на хората... Искаме България да расте и да просперира в чиста и здрава среда, която смятаме, че заслужавате. И ние в последните 10 години сме работили по този въпрос заедно. Затова аз също дойдох да изразя нашата подкрепа за Вашата работа тук, в България, за изкореняването на този потенциален тумор - корупцията."

Кои са другите имена в дипломатическия екип на Байдън

Байдън обяви още днес, че номинира своя дългогодишен външнополитически съветник Брайън Маккиън за заместник-държавен секретар по управлението и ресурсите - де факто човекът, който отговаря за оперативното функциониране на Държавния департамент.

Заместник-държавен секретар за оръжейния контрол и международната сигурност ще е чернокожата Бони Дженкинс. Сега експерт от неправителствения сектор, тя е работила в Държавния департамент по времето на Обама.

Узра Зея е номинирана за заместник-държавен секретар за гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека. Родена в САЩ дъщеря на индийски имигранти, тя напусна Държавния департамент през 2018 г. в знак на протест срещу, по думите й, расовите и сексистките предразсъдъци в администрацията на Тръмп.

Комисията на Сената по външнополитическите въпроси ще има изслушване във вторник за утвърждаване на номинацията на Антъни Блинкън за държавен секретар, отбелязва Ройтерс. Обявените днес номинации също трябва да бъдат утвърдени от горната камара на Конгреса, която вече е контролирана от Демократическата партия на Джо Байдън.

Преходният екип на Байдън обяви днес в комюнике, че дипломатическият екип на новия американски президент ще има за мисия не само "да поправи" външната политика на САЩ, "но и да й даде нова концепция". Искам да "възстановя моралната и световната лидерска роля" на Съединените щати, подкрепяни от своите съюзници. "Америка се завръща", подчерта бъдещият американски президент, който ще встъпи в длъжност в сряда.