Унгарският премиер Виктор Орбан отправи днес призив към Европейския съюз да финансира издигането на огради по външната граница на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това съживява тази отдавна смятана за неприемлива идея в навечерието на срещата на върха на лидерите от ЕС, на която ще се обсъжда ограничаването на незаконната миграция.

Между страните в ЕС има сериозни разногласия относно поделянето на разходите по грижите за бежанците на тяхна територия. От години блокът фокусира своето внимание върху укрепване на външните си граници, за да не позволи на бежанци да пристигат по неофициални - и често опасни - маршрути.

Държави като Полша, Унгария и Словения издигнаха погранични огради, за да държат далече бежанци и мигранти, въпреки че Европейската комисия, която отговаря за общия бюджет на блока, досега отказва да плаща за такива огради с твърденията, че това ще противоречи на либералните демократични ценности и човешките права.

В навечерието на срещата на върха на ЕС за ограничаването на незаконната миграция с колегите си от Полша, Белгия, Финландия, Малта и България, Орбан отправи призив към блока да финансира такива проекти.

Унгарският премиер каза, че "оградите защитават цяла Европа", посочи неговият говорител, цитиран от унгарската телеграфна агенция МТИ.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано отказа финансирането на "огради от бодлива тел или стени", въпреки че Брюксел предлага отпускането на средства за материална гранична инфраструктура като оборудване за наблюдение, отбелязва Ройтерс.

/ДИ/