Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл днес въздушни удари по или близо до най-малко три болници, което допълнително е подчертало критичното положение на здравната система в палестинският анклав в момент, когато се опитва да се справи с хилядите ранени или разселени хора в Газа, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Израелските окупационни сили нанесоха едновременни удари по няколко болници през последните часове", съобщи говорителят на министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра пред телевизия "Ал Джазира".

Сред посочените медицински заведения е най-голямата болница в Газа "Аш Шифа", където според Израел "Хамас" е скрил командни центрове и тунели, което "Хамас" отрича.

Кидра заяви, че Израел е взел на прицел двора на медицинския комплекс в град Газа и там имало жертви, но не предостави подробности.

Канали в Телеграм публикуваха записи от видеокамери, които показват момента на удара. От тях се виждат само цивилни в палаткови лагери, като след попадението на мястото настъпва паника, а кадрите показват как човек губи крака си.

Израелските военни не коментираха веднага информацията на Кидра, която Ройтерс не можа да провери през независим източник.

Болниците в Газа се борят да се грижат за жертвите на продължаващата повече от месец израелска военна кампания, чиято цел е да унищожи палестинската войнствена групировка "Хамас", докато медицинските консумативи, питейната вода и горивото за захранване на генераторите са на изчерпване.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят или поради от бомбардировките или от липсата на гориво.

Палестинските медии публикуваха днес видеоматериал от "Аш Шифа", в което се виждат последиците от израелска бомбардировка на паркинг, където са намерили подслон разселени палестинци. До тялото на мъж , който е поставен на носилка, се вижда локва кръв, посочва Ройтерс.