Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В телевизионно обръщение венецуелският президент Николас Мадуро даде днес срок на временно управляващия американското посолство, шарже д'афер Тод Робинсън, и на неговия заместник Брайън Наранхо срок от 48 часа да напуснат страната.

Този ход идва само ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Венецуела след преизбирането на Мадуро в неделя. Оттогава напрежението между Вашингтон и Каракас се засили. Според Съединените щати изборите във Венецуела не са били демократични. Двете страни нямат посланици една в друга от 2010 г., припомня АП.

По-рано министерството на външните работи на Венецуела разкритикува новите санкции, наложени от САЩ и ги нарече "престъпление срещу човечеството". В комюнике, цитирано от Франс прес, ведомството заяви, че Венецуела е жертва на "политически и финансов линч" от страна на САЩ, "вдъхновен от вредните постулати на Ку-клукс-клан".

"Предупреждаваме международната общност за заплахата за световния мир, която представлява расисткият, супремасистки и интервенционистки режим, който в момента управлява във Вашингтон", заявиха още от министерството.

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп "насърчава омразата, нетърпимостта и политическия и финансов линч" на Венецуела, пише още в текста.

ЕС също обмисля санкции

Изборите във Венецуела, на които социалистът Николас Мадуро бе преизбран за президент, не отговарят на международните стандарти, заяви същевременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Президентските и регионалните избори (във Венецуела) бяха произведени без национално споразумение на изборен календар и без да се спазват минималните международни стандарти за заслужаващ доверие изборен процес", се казва в комюникето.

Могерини осъжда "големите препятствия", поставени пред участието в изборите на опозиционните политически партии и техните лидери.

"Европейският съюз и неговите страни членки ще обсъдят приемането на подходящи мерки", посочва още Могерини, без да даде подробности.

Тя се позовава на решение на ЕС от миналия месец, което предвижда налагането на санкции на някои високопоставени венецуелски официални лица.

Междувременно директорът на отдела за Латинска Америка в руското външно министерство Александър Шчетинин заяви, че Русия се отнася отрицателно към санкциите на САЩ срещу държавния дълг на Венецуела и няма да ги спазва, предаде Ройтерс.