Великобритания последва примера на САЩ и Европа и ще започне да поставя намалени дози от ваксината срещу маймунска шарка, за да може да използва максимално ограничените си количества от нея, съобщиха британските здравни власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Предвижда се в три ваксинационни центъра на Националната здравна служба на Великобритания да започне прилагането на така наречения подход на фракционно (фрагментирано) дозиране, при който един и същ флакон с ваксина се използва за поставянето на пет дози - а не само на една - чрез инжектирането на по-малка доза между слоевете на кожата (интрадермално или вътрекожно инжектиране).

Този подход е подкрепен от изследване с участието на около 500 пълнолетни лица, в което е била сравнена ефикасността на ваксината, поставена както интрадермално, така и подкожно при поставянето на две дози в разстояние на около месец.

Хората, на които е била поставена интрадермално ваксина, но която е била една пета от подкожната доза, са образували антитела на същите равнища като тези, на които е била поставена подкожно оригиналната доза, сочат резултатите от изследването, публикувани през 2015 г.

През последните седмици и американските, и европейските регулаторни органи подкрепиха използването на фракционното дозиране като начин да бъдат максимално ефективно оползотворени оскъдните количества ваксина.

От началото на май в над 80 страни по света, където разпространението на вируса не е ендемично, бяха отчетени над 400 000 доказани случая на маймунска шарка и няколко починали.