42-годишният Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Обединеното кралство, след като Пени Мордаунт отпадна от надпреварата за лидерския пост на торите. Тя заяви, че се гордее с кампанията, която е водила, но Сунак има пълната й подкрепа, предаде Би Би Си.

Бившият финансов министър получи подкрепата на повече от половината депутати от торите, а Мордаунт се бореше да достигне прага от 100 депутати.

Така Сунак, чиито родители са с корени от Пенджаб, ще стане първият британски премиер от азиатски произход в Обединеното кралство.

Лейбъристите отново призоваха за провеждане на общи избори. Същото стори и Шотландската национална партия.

Кой е Риши Сунак?

Роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и син на общопрактикуващ лекар, работещ в общественото здравеопазване, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски произход, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на миналия век.

"Семейството ми емигрира тук преди 60 години. (Майка ми) управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки лекарства. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата", каза той по време на последната кампания за избор на лидер на консерваторите и добави: "Стигнах до тук благодарение на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители".

Риши Сунак бързо се издига до елита - учи в училище "Уинчестър", много шикозен пансион за момчета. След това следва политика, философия и икономика в престижните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, САЩ.

Преди да влезе в политиката, той работи в областта на финансите, по-специално в "Голдман Сакс", и основава собствена инвестиционна компания.

Има две дъщери. Когато през 2015 г. беше избран за депутат в парламента от Йоркшър, Сунак положи клетва върху "Бхагавад Гита", санскритски текст, една от основните книги на хиндуизма.

Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае желания пост на министър на финансите само на 39-годишна възраст. Поддръжник на Брекзит от самото начало, той придоби популярност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Но богатството му, натрупано докато работи във финансовата сфера и чрез брака му с Акшата Мурти, дъщеря на индийски мултимилиардер, понякога дразни, особено когато британците затягат коланите.