Британският премиер Тереза Мей назначи Доминик Рааб на поста министър по въпросите на Брекзит. Предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка като протест срещу плановете на правителството за запазване на тесни търговски отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Кралицата с радост одобри назначението на Доминик Рааб за министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз", съобщиха днес от офиса на Мей.

Досега Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление.

44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста. Преди да влезе в парламента, е работил в министерството на външните работи и Общността на нациите.

Рааб е евроскептик и активист за Брекзит преди референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Той учи право в Оксфорд и Кеймбридж и започва да работи за юридическата кантора "Линклейтърс", където се занимава с финансови казуси, международни съдебни спорове и конкурентно право.

Наскоро той беше държавен министър за жилищното строителство - важен пост, който получи след опустошителния пожар във високата жилищна сграда в Лондон "Гренфел Тауър", в който загинаха 71 души. Преди това Рааб е бил държавен министър на правосъдието и за гражданските свободи.

През юни Раб каза за сп. "Хаус", че застъпниците на Брекзит в парламента трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост по отношение на окончателното споразумение с Брюксел.

"Мисля, че, ако сме верни на обещанията си, дадени в нашия манифест, и на мандата, даден ни от референдума, който включваше да си върнем контрола върху нашите граници, закони и пари, мисля, че ние, които сме за Брекзит, трябва да сме гъвкави относно пътя, който ще ни изведе до там", посочи Рааб.

Рааб е автор и съавтор на няколко книги. Първата, публикувана през 2009 г., е посветена на защитата на човешките права и гражданските свободи.

По-рано тази година секретарката на Рааб беше отстранена от работа и срещу нея започва разследване след като беше обвинена, че е предлагала платен секс на по-възрастни мъже. Секретарката каза пред работещ под прикритие репортер на вестник "Мирър", че знае за всяко движение на министър Рааб и е уреждала всичките му срещи. Служителката на Рааб разкри, че за обяд той неизменно яде сандвич от франзела с пиле, бекон и салата Цезар и купичка с плодове и пие смути.

Рааб има черен колан по карате, пише на личния му сайт, посочва Ройтерс.