Британският министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис е подал оставка снощи, предадоха ДПА и Ройтерс.

Причина за напускането му е станала среща за изработване на консенсус в британското правителство относно плановете на британската премиерка Тереза Мей.

Загубата на главния й преговарящ за Брекзита е удар за британската премиерка и подчертава дълбоките разделения в управляващата Консервативна партия относно изтеглянето от ЕС.

След срещата на кабинета в Чекърс, извънградската резиденция на британските премиери, изглеждаше, че Мей е успяла да убеди най-твърдите поддръжници на Брекзита в кабинета, включително Дейвис, да подкрепят плана й за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс.

Известно е, че Дейвис подкрепяше идеята за твърд Брекзит. Оставката му ще насърчи поддръжниците на същите позиции и ако и други министри подадат оставки е възможно да се стигне до падане на правителството, коментира ДПА.

В писмото си до Мей министърът обясни оставката си, заявявайки, че "националният интерес изисква министър по въпросите на Брекзита, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си".

"Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем", добавя министърът, цитиран от Ройтерс.

Той отправя критики срещу решението на Мей да се придържа към европейски правила и разпоредби, предупреждавайки, че това ще отстъпи "контрола над големи части от икономиката ни на ЕС и със сигурност не ни връща контрола над законодателството ни".

Оставката на Дейвис влиза в сила незабавно.

Малко след министъра оставка подаде и Стив Бейкър, високопоставен служител на министерството за Брекзита, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на в. "Телеграф".

В писмо до Дейвис Мей благодари за приноса му по "някои от най-важните закони от поколения насам" и не е съгласна с мнението му за политиката, която правителството прие да подкрепи на среща в петък.

Вчера антиевропейски настроеният министър на околната среда Майкъл Гоув обяви публично подкрепата си за плана на Мей.