Британски министри планират да наложат санкции на Иран след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Ормузкия проток, съобщи в. "Дейли телеграф". Лондон определи като "неприемлива" тази операция, която породи опасения от нова ескалация на напрежението в региона

В отговор на инцидента в Ормузкия проток британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки спрямо Техеран, включително евентуално замразяване на авоари.

Междувременно НАТО осъди задържането на петролни танкери от Иран от последните дни и призова властите в Техеран да освободят корабите и екипажите им. От Алианса отбелязват, че действията на ислямската република нарушават международните морски норми. НАТО обаче насърчава дипломатическото разрешаване на проблема.

В речта си на срещата на Движението на необвързаните страни в Каракас, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф не коментира ситуацията в Ормузкия проток. Той обаче критикува, по думите му, "едностранния авантюризъм" и "икономическия тероризъм" на Съединените щати.

"Нашата среща показа днес, че правителството на САЩ е изолирано и това, което може да ни обедини са мирът и единството. Вие, жителите на Венецуела, не сте единствените, които страдате, които страдате от тази политика на икономически тероризъм на САЩ. Вашите братя и сестри в Иран, Куба, Сирия и други части на света са изправени пред тази погрешна политика на американското правителство.