Британски парламентаристи смятат идната седмица да гласуват закони, предвиждащи да се разкрият самоличността на руски олигарси, укриващи капитали в британските отвъдморски територии, съобщи в. "Таймс", цитиран от ТАСС и БТА.

По данни на изданието данъчни убежища като Британските Виржински острови и Каймановите острови за разлика от Великобритания не са разкривали до момента пред обществото кои са собствениците на активите, пазени под тяхна юрисдикция. Според инициаторите на законовите промени тази секретност дава възможност за пране на пари, което на свой ред стимулира престъпността и корупцията.

"Таймс" твърди, че идната седмица новите мерки ще бъдат подкрепени от коалиция, включваща консерватори, лейбъристи, представители на Шотландската национална партия и на други опозиционни сили.

По думите на консерватора Андрю Мичъл премиерът Тереза Мей трябва да се убеди, че "под британско знаме в никоя точка от света не се крият мръсни пари".

Проектът предполага правителството да наложи на британските отвъдморски територии и зависимите територии на Короната да осъществят реформа с цел прозрачност до края на 2020 г. Очаква се парламентът да гласува закона за санкции и борба с прането на пари във вторник, 1 май.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън започна да реформира данъчните убежища през 2013 г., но не успя да убеди отвъдморските територии да последват примера на Лондон, който представи публичен регистър на собствениците на активи, посочва "Таймс".

След случая "Скрипал" САЩ обяви санкции срещу още 38 физически лица от Русия, сред които и известните олигарси Олег Дерипаска, Сулейман Керимов, Виктор Вакселберг.