Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано днес информация, че Великобритания снабдява Украйна с крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Новите оръжия ще позволят на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по руски военни части, боеприпаси и депа за гориво, които са отдалечени значително от фронтовата линия.

От месеци насам Киев настоява за ракети с голям обсег, но подкрепата, оказвана от Великобритания и други съюзници като САЩ, досега беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

"Просто не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Русия убива цивилни", каза Уолъс пред британския парламент. "Русия трябва да признае, че самите ѝ действия доведоха до това въпросните системи да бъдат предоставени на Украйна", допълни той.

Британският министър на отбраната посочи, че Лондон предоставя тези оръжия, за да могат да бъдат използвани от украинците в рамките на суверенната им територия, а не във вътрешността на Русия.

По-рано Кремъл предупреди, че ако Великобритания изпрати на Украйна подобни ракети, това ще наложи "адекватен отговор от руската армия".

Обединеното кралство и западните страни тази година увеличиха военната си подкрепа за Киев. През последните седмици Уолъс и британският външен министър Джеймс Клевърли проведоха разговори със САЩ за допълнителна помощ за Украйна.

Войната се намира в повратна точка, като се очаква Киев да разгърне новата си контраофанзива, след като в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия проведе голяма офанзива и завладя значителни територии, отбелязва Ройтерс.

Белият дом не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, съобщи вчера "Политико". Според изданието, причината за това е, че САЩ имат опасения, че нямат достатъчно в своя арсенал.

"От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси", каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред "Дифенс уан" през март.

САЩ ще предоставят още 1,2 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна за по-нататъшно укрепване на нейната противовъздушна отбрана. Пентагонът заяви, че ще финансира изпращането на боеприпаси и дронове за противовъздушна отбрана и ще предостави оборудване, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, така че те да могат да се използват с украинските системи. Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, боеприпаси за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното заснемане, като ще бъдат отпуснати и средства за текущата поддръжка и осигуряване на резервни части за различни системи. Официални представители на САЩ съобщиха, че оръжията включват и системи за противовъздушна отбрана със среден обсег ХОК (HAWK). Те пожелаха да запазят анонимност, тъй като това не е още официално обявено.

Великобритания и други западни страни увеличиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон заяви през януари, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна - обещание, което бе последвано и от други държави, включително от САЩ и Германия.

Миналата седмица ръководена от Великобритания група европейски държави поиска от компании да декларират дали имат интерес за доставка на ракети с обсег на действие до 300 километра на Украйна, но Лондон заяви във вторник, че не е взето окончателно решение за доставката на оръжията.

Ракетите "Сторм шадоу", произвеждани от европейския производител на ракети "Ем Би Ди Ей" (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 километра, според сайта на компанията.