Турците ще гласуват днес на избори, които ще определят ръководствата на местната власт в страната през следващите пет години.

Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 г., посочва Асошиейтед прес. Силно представяне на местните избори на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще укрепи допълнително доминацията на Ердоган и контрола му над президентството, парламента и местната власт. Евентуална загуба на главни градове обаче може да е сигнал за отслабване на хватката на партията му над властта.

Гласуването в южната ни съседка започна в 7:00 часа тази сутрин и ще приключи в 16:00 часа, а в източните провинции и малко по-рано. 57 милиона души имат право на глас и те трябва да изберат кметовете на 30 големи метрополиси, като Истанбул и Анкара. За първи път се смята, че има някаква вероятност Ердоган да загуби тези два най-важна града. 1500 кметове на по-малки градове, 1300 регионални кметове и 20 000 общински съветници. Очаква се висока избирателна активност, както на предишните местни избори през 2014 г. около 90%.

Четири са основните партии, които издигнаха кандидати за кметове на големите градове. Това са управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната Народно-републиканска партия, Партията на националистическото действие и Добрата партия. Кюрдите са голямата изненада на тези избори. Те решиха да не издигат кандидати в шестте големи провинции, за да влеят гласовете на своите симпатизанти към опозицията.

Гласуването ще се състои в трудна за ПСР ситуация със свиваща се икономика, а икономическите успехи винаги са били един от стълбовете на изборните й победи.

По силата на конституционна поправка, приета на референдум през 2017 г., създаването на изборни коалиции беше позволено на парламентарни избори, но при местни избори няма такава възможност, отбелязва турската секция на Би Би Си. По тази причина съюзяването между политическите сили за местния вот е на базата на издигане на общи кандидати за определени градове.

Изборната битка ще бъде съсредоточена преди всичко върху главните метрополии, най-вече Истанбул, Анкара и Измир.

Като потвърждение за високия залог там партиите извадиха най-добрите си кандидати за тези градове. Сред тях е и бившият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР за кандидат-кмет на Истанбул. Неговата кандидатура оставя слаби шансове на опозицията за успех в мегаполиса, но не е изключен обрат в столицата Анкара, която според проучванията може да бъде спечелена от опозиционния кандидат Мансур Яваш, след като в продължение на четвърт век бе управлявана от ПСР и нейния проислямски предшественик.

С цел да даде на опозицията всички възможности да победи управляващата партия, прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) реши да не участва с кандидати в западните окръзи на страната, за да избегне разпиляването на гласове.

Украйна 

Близо 30 хиляди избирателни секции пък бяха отворени в 08.00 часа в Украйна за гласуването на президентските избори, съобщиха световните агенции. Над 29 милиона са регистрираните гласоподаватели, за президентския пост се борят 39 кандидати.

Ходът на изборите ще се следи от над 2 хиляди наблюдатели от различни международни организации и чужди държави.

Безопасността по време на вота ще се осигурява от над 135 хиляди служители на реда.

Петро Порошенко сред симпатизанти

Снимка: AP/БТА

Фаворит в анкетите е 41-годишният комедиен актьор Володимир Зеленски, представител на партия "Слуга на народа". Той е следван от действащия президент Петро Порошенко, лидера на партия "Баткившчина" Юлия Тимошенко, представителя на "Опозиционна платформа - за живота" Юрий Бойко и председателя на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко.