Европейският парламент ще гласува утре на първо четене въвеждането на електронни шенгенски визи, след като днес евродепутатите обсъдиха промени в европейското законодателство по този въпрос. Най-големите парламентарни групи подкрепиха законопроекта, съобщи БТА.

От името на групата на Европейската народна партия евродепутатът Емил Радев посочи, че промените ще улеснят проверките по границите и предвиждат въвеждането на единна платформа за подаване на молби за визи. Той отбеляза, че новите документи ще бъдат издавани и от България.

Вече 12 години България и Румъния чакат да бъдат приети в Шенген, заяви Радев. Макар че днес още не сме пълноправни членове на Шенген, също ще можем да издаваме електронни шенгенски визи. Приемам това като доказателство, че мястото на България и Румъния е в клуба на държавите без вътрешни гранични проверки. Живеем в много турбулентни времена, затова повече отвсякога се нуждаем от сигурност и стабилност, от затегнат контрол по външните ни граници, настоя той.

Хуан Агилар (Социалисти и демократи) допълни, че ЕП ще преговаря за въвеждането на хуманитарни визи. Мортен Петерсен (Обнови Европа) добави, че е необходима подобрена защита на външните граници, а законодателните промени биха затруднили подправянето на визите и биха улеснили Съвета на ЕС да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген.

Ерик Маркарт (Зелени) коментира, че досега България и Румъния трябваше да бъдат изцяло част от Шенген. Абсурдно е, че граничарите от двете държави трябва да извършват проверки по вътрешноевропейски граници, вместо на външните, добави той.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори) отбеляза, че България и Румъния остават извън Шенген, макар да са изпълнили всички условия. Той попита как това е възможно, докато незаконно пребиваващи в ЕС мигранти откриват огън в Брюксел по невинни хора.

Жан-Лен Лакапел (Идентичност и демокрация) заяви, че цифровизирането на шенгенските визи е добра идея, но не е най-спешната задача. Според него терористите, ударили Париж през 2015 г., са се възползвали изцяло от свободата на движение в ЕС.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че европейската визова политика трябва да се прилага уеднаквено. Молбите за визи все още се различават в отделните държави от ЕС и рядко са електронни, отбеляза той. По неговите думи до въвеждането на промените са необходими няколко законодателни стъпки, които се очакват в следващите години.

Схинас отново изрази очакването скоро Съветът на ЕС да приеме положително решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Присъединяването им ще доведе не до по-малко, а до повече и по-добри гранични проверки, каза той. Така силите ще бъдат насочени към охраната на външните граници, където са наистина необходими. Присъединяването ще улесни веригите за доставки в ЕС. Уверен съм, че скоро ще има положително решение, посочи Схинас.

Той съобщи, че утре ЕК ще предложи нови правила за отмяна на издадените визи за пътуване до ЕС. По неговите думи е необходимо съществуващите правила в тази област да бъдат по-строги.