Папа Франциск съобщи, че догодина Светият престол да разсекрети напълно тайните архиви от понтификата на папа Пий Дванайсети от 1939 до 1958 г. - нещо, за което евреите настояват от десетилетия, предадоха световните агенции.

Пий Дванайсети е обвиняван, че не се е противопоставил на нацистка Германия за Холокоста.

"Църквата не се бои от историята, напротив", каза Франциск в реч пред служителите в Секретните архиви на Ватикана, цитирана от ДПА. Той отбеляза, че на оставеното от папа Пий наследство се гледа с "предразсъдъци и преувеличение", посочва Ройтерс.

Архивите ще бъдат отворени на 2 март 2020 г., когато се навършват 81 години от избирането на Пий Дванайсети за папа, обяви Светият отец.

Франциск изрази увереност, че изследователите ще съумеят да "оценят в правилната светлина" архивите на бившия папа и неговата "скрита, но активна дипломация" в един толкова мрачен период от историята.

Роденият в Италия Пий Дванайсети, който ръководи Ватикана до смъртта си през 1958 г., е обвиняван в проява на безразличие към избиването на евреи от нацистите, и че не е надигнал глас срещу Хитлер.

Защитниците му твърдят, че той е работил задкулисно за спасяване на подложените на гонения от нацистите, включително като е отворил вратите на манастири и други църковни институции, за да подслонят евреи.

Американският еврейски комитет (АЕК) - една от водещите еврейски организации в света - приветства решението за разсекретяване на архивите.

"Повече от 30 години Комитетът призовава за пълно отваряне на тайните архиви на Светия престол от периода на Втората световна война. Особено важно е експертите от институтите за паметта за Холокоста в Израел и САЩ да преценят възможно най-обективно историческите сведения от тези толкова тежки времена, да признаят както недостойните дела, така и доблестните усилия в периода на Холокоста", каза международният директор на АЕК по междурелигиозните въпроси равин Дейвид Роузън.