Резултатите от контранастъплението на украинската армия ще бъдат скромни, САЩ се съмняват в способността на Киев да постигне целите си. Това съобщи The Washington Post в понеделник, позовавайки се на оценки на американското разузнаване, съдържащи се в изтеклите в мрежата документи.

Изданието цитира данни от документ с гриф "строго секретно", който е съставен в началото на февруари въз основа на информация от агенти и електронно разузнаване. Вероятно при съставянето му са използвани секретни методи на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. В документа се говори за "недостатъци във формирането на силите и подкрепата" на украинската армия, както и за вероятността украинската операция да доведе само до "скромни териториални придобивания".

Според вестника в документа се отбелязва, че стратегията на Украйна е да върне територии на изток под свой контрол, както и в опит да пререже "сухопътния мост" към Крим. Американските разузнавателни агенции обаче смятат, че повишената руска отбрана, съчетана с "продължаващите недостатъци на Украйна в обучението и доставките на боеприпаси, вероятно ще възпрепятстват напредъка и ще увеличат загубите по време на офанзивата".

"Вашингтон поуст" отбелязва, че неблагоприятна оценка за бъдещите действия на военните на Украйна за Киев се съдържа не само в секретен документ. Вестникът се позовава на неназовани американски официални лица и пише, че секретната оценка на Националния съвет за разузнаване на САЩ също характеризира скромните резултати от бъдещата офанзива на въоръжените сили на Украйна. Източници казаха на вестника, че тази оценка наскоро е била представена на група лица в Конгреса. Според тази прогноза Украйна едва ли ще успее да си върне толкова територия, колкото през есента на 2022 г., отбелязва вестникът.

Изданието пише, че няколко седмици след изготвянето на документа американски представители са провели разговори с "украински лидери". Те са се опитали да разберат дали офанзивните амбиции на Киев отговарят на неговите възможности. Такъв обмен на мнения по този въпрос се е състоял в средата на март по време на телефонен разговор, в който са участвали председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, съветникът по националната сигурност на САЩ Джо Байдън, Джейк Съливан и техните украински колеги.

Според един от събеседниците на вестника, американски служители са провели щабно учение с участието на украински военни ръководители. Те са искали да демонстрират развитието на различни сценарии за настъпление и да разберат последствията от "прекомерното разпръскване на силите". В резултат на срещите всички страни са си тръгнали с усещането, че Киев започва да осъзнава "ограниченията на своите нападателни възможности" и се подготвя "по подходящ начин".

Руските сили търпят сериозни загуби, но напредват в битката за Бахмут

Украинската агенция УНИАН цитира доклад на Американския институт за изследване на войната, според който през последните дни руските сили продължават да настъплението си към град Бахмут.

Според документа вероятно те все още търпят сериозни загуби, като според данни от геолокациията руските сили са успели да пробият малко на северозапад от село Хромово, което се намира на няколко километра от Бахмут.

Агенция Новости твърди, позовавайки се позовава на пресцентъра на групировката "Днепър", че руските военни са убили десет украински военни и са унищожили две самоходни артилерийски установки "Гвоздика" в района на Херсон.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников отправи покана към всички чуждестранни пилоти, които могат да управляват изтребители Ф-16, да се присъединят към защитата на Украйна.