Смята се, че египетският екстремист Сафир ал Адел е новият лидер на терористичната организация "Ал Кайда", съобщи Държавният департамент на САЩ, потвърждавайки доклад на ООН, в който мъжът беше посочен като новия водач на терористичната групировка, предаде ДПА.

Оценката на Вашингтон "съвпада" с доклада на ООН, разпространен в Съвета за сигурност на ООН в понеделник. Според доклада понастоящем Адел изглежда се намира в Иран, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, запитан от журналисти по този въпрос.

"Що се отнася до присъствието му там, предлагането на убежище на "Ал Кайда" е само още един пример за широката подкрепа на Иран за тероризма, дестабилизиращите му дейности в Близкия изток и извън него", каза Прайс.

В доклада на експертите на ООН се казва, че Адел "сега е фактическият лидер" на "Ал Каида", "но неговото лидерство не може да бъде обявено поради чувствителността на "Ал Кайда" към опасенията на афганистанските талибани да не признаят смъртта на Айман ал Зауахири в Кабул и факта на присъствието на Сафир ал Адел в Ислямска република Иран".

"Ал Кайда", терористичната групировка, поела отговорност за атентатите от 11 септември в САЩ, официално е без лидер, откакто Айман ал Зауахири беше убит в Афганистан при въздушен удар на САЩ през август миналата година, посочва ДПА.

Зауахири пое управлението през 2011 г., след като Осама бин Ладен беше убит от американските специални сили в скривалището си в Пакистан.

Адел, бивш египетски полковник, е издирван от ФБР във връзка с бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Танзания и Кения през 1998 г.

ФБР го описва като "висш ръководител на "Ал Кайда" и лидер на комитета "Хитин", който ръководи и координира транснационалните дейности на групировката".

Правителството на САЩ предлага до 10 млн. долара възнаграждение за информация, която би довела до ареста му.