Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че САЩ са готови да се откажат от преговори със Северна Корея, ако предстоящите разговори за програмата й за ядрени оръжия тръгнат в грешна посока, предаде Ройтерс.

"Лоша сделка не е вариант", каза Помпейо във встъпителните си думи на изслушване в комисията по външни работи в камарата на представителите на американския Конгрес.

"Американският народ разчита на нас да свършим работата както трябва. Ако правилната сделка не е на масата, ние съответно ще си тръгнем".

Помпейо посочи, че американската кампания за оказване на натиск върху Пхенян заедно с партньори на САЩ дава резултат.

"Отношението ни няма да се промени докато не видим заслужаващи доверие стъпки към завършено, достъпно за проверка и необратимо освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие", каза държавният секретар.

В отговор на въпрос Помпейо увери, че САЩ нямат намерение да правят отстъпки на Пхенян на срещата на президента Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур.

По отношение на ядрената програма на Иран Помпейо каза, че правителството на президента Тръмп смята да работи с "колкото може повече партньори, приятели и съюзници", за да спре всички ядрени и неядрени заплахи, идващи от Техеран.

По отношение на Русия Помпейо изтъкна, че Вашингтон няма да търпи руска намеса в междинните избори за Конгрес тази година, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар уточни, че правителството на президента Тръмп ще "предприеме всички подходящи контрамерки", за да се бори с "непреставащите усилия" на Русия да се намесва във вота през ноември.

Помпейо призна, че засега САЩ не са в състояние да приложат "ефикасно възпиране", което да спре тези руски усилия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че идната седмица ще се реши дали ще се състои или не историческата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, насрочена за 12 юни в Сингапур, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За Сингапур, ще видим. Може и да стане. Наистина може да стане. Но така или иначе ще знаем идната седмица за Сингапур", каза Тръмп в градината на Белия дом.

"Един ден, на някоя дата, това ще стане. Може и да е на 12 юни. Ще видим", продължи президентът. За първи път вчера той спомена, че е възможно срещата да бъде отложена или отменена.

Според Ройтерс днешното му изявление засилва съмненията дали планираната среща с Ким ще се състои идния месец в Сингапур.

По-рано днес държавният секретар Майк Помпейо каза, че от Ким Чен-ун зависи дали срещата ще се състои. "Той поиска тази среща, президентът се съгласи да се срещне с него и аз съм изпълнен с надежда, че срещата ще се състои", каза Помпейо.