Върховният съд на САЩ остави в сила забраната на президента Доналд Тръмп трансджендъри да служат в армията. Решението предизвика яростно недоволство сред ЛГБТ-активистите.

Тази политика първоначално бе обявена от президента през юли 2017 г. чрез Туитър, а по-късно и официално потвърдена от тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис. Тя не позволява служба в армията на лицата, които са диагностицирани със състояние, известно като "полова дисфория". Също така се уточнява, че индивидите без условие могат да служат, но само ако го правят според пола, който им е определен при раждането.

В изявление, публикувано след решението на Върховния съд, Пентагонът се опита да изясни, че неговата политика не е забрана за всички транссексуални да бъдат военни.

"Както винаги, ние третираме всички транссексуални лица с уважение и достойнство. (Предложената политика на Министерството на отбраната) НЕ е забрана за обслужване от транссексуални лица. От решаващо значение е Министерството на отбраната да има право да прилага политиките за персонала, които според него са необходими, за да се гарантира най-смъртоносната и бойна ефективна бойна сила в света. Предложената политика на Министерството на отбраната се основава на професионална военна преценка и ще гарантира, че въоръжените сили на САЩ ще останат най-смъртоносните и ефективни бойни сили в света", заяви полковник Карла Глисън, Говорител на Пентагона, пред CNN.

През юли 2017 г. Тръмп изненада военните лидери, като им съобщи, че след консултация с генерали и военни експерти, правителството на Съединените щати няма да приеме или да позволи на транссексуалните да служат в каквато и да е форма в армията: "Нашата армия трябва да бъде съсредоточена върху решителни победи и не може да бъде обременена с огромните медицински разходи и прекъсвания, които транссексуалните военни биха предизвикали."

Кои са засегнати от решението на съда?

Според данни на правителството от 2016 г. в армията на САЩ има 8980 транссескуални.

Реакциите

След решението на съда, председателят на Конгреса Нанси Пелоси пише, че "това е целенасочена политика и целта и е да унижи смелите мъже и жени, които искат да служат на страната си". "Дълбоко съжалявам за това, че Върховният съд позволява забраната му (на президента Доналд Тръмп) да продължи", допълва тя.

Решението е победа за администрацията на Тръмп. Докато правителствените адвокати искаха съдът да се заеме със случая, те също се бориха да позволят забраната да влезе в сила, докато делото се разглежда в по-долните съдилища.

Лаура Дърсо, вицепрезидент на Проекта за изследвания и комуникации на ЛГБТ в Центъра за американски прогрес, нарече политиката "дехуманизиране". "Това е жестоката главна част от дневния ред на администрацията на Тръмп - да се предотврати пълното включване на транссексуалните хора в обществения живот", казва Дърсо пред CNN и добавя: "Това подкопава военната готовност и утвърждава страха в транссексуалните и съюзническите общности, че това правителство няма да ги защити, дори тези, които биха пожертвали всичко, за да защитят нашата нация."