Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация в приема на студенти в университетите и принуди висшите учебни заведения да потърсят други начини за осигуряване на расово многообразие на учащите в тях, предаде Асошиейтед прес.

Решението беше взето по дело, заведено от неправителствена организация на име "Студенти за справедлив прием" (Students for Fair Admissions) срещу най-старото съответно частно и държавно учебно заведение в САЩ Харвард и Универистета на Северна Каролина заради политиката им на прием на студенти.

Консервативното мнозинство в съда отмени плановете им за прием, с което на практика беше сложен край на утвърдената от дълги години практика на позитивна дискриминация на расов признак в американското висше образование.

Председателят на съда Джон Робъртс посочи в мотивите си да подкрепи решението, че университетите прекалено дълго "погрешно са смятали, че най-определящото за идентичността на даден човек не са предизвикателствата, през които е преминал, или уменията и опита, които е натрупал, а цветът на кожата. Нашата конституционна история не толерира подобен избор."

Съдия Соня Сотомайор застъпи обраното становище, че с решението "се слага край на десетилетна практика и епохален прогрес".

"Това е истинска трагедия за всички нас", коментира гласувалата също против решението Кетанджи Браун Джаксън - първата чернокожа съдийка във Върховния съд на САЩ.

За последните 20 години Върховният съд на САЩ два пъти е потвърждавал позитивната расова дискриминация при приема на студенти в университетите. Последният път, когато направи това беше неотдавна, е през 2016 г.

Но това беше, преди към състава на конституционните съдии да се присъединят трима съдии, назначени от бившия президент Доналд Тръмп, чрез което консерваторите сред съдиите станаха мнозинство (шест на трима). На дебатите по въпроса в края на октомври и шестимата консервативни съдии изразиха съмнение в основателността на практиката, която е утвърдена с решения на Върховния съд, датиращи още от 1978 г.

Съдилища на по-долна инстанция също утвърдиха програмите на Университета на Северна Каролина и Харвард, с което отхвърлиха твърденията, че двете висши учебни заведения дискриминират белите кандидат-студенти, както и тези от азиатско-американски произход.

Доналд Тръмп приветства решението на Върховния съд и го определи като "голям ден за Америка", предаде Ройтерс.

По думите на бившия президент, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., решението е залог за това, че САЩ ще запазят конкурентноспособността си спрямо останалия свят.

"Това е голям ден за Америка. Хората, които притежават изключителни умения и способности, както и всичко необходимо за успех в живота, най-накрая са възнаградени. Това е решението, което всички чакаха и за което всички се надяваха, а резултатът е прекрасен", посочи Тръмп.

Решението на Върховния съд е сериозен удар по практиката на позитивната дискриминация, която често се използваше за увеличаване на броя на студентите в университетите от чернокожото, латиноамериканското и други малцинства, които са по-слабо представени в американските университети, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че "категорично, категорично" не е съгласен с решението на Върховния съд на страната да отмени използването на положителна дискриминация при приема на студенти в колежите, като заяви, че съдиите са се отказали от "десетилетна съдебна практика".

Държавният глава подчерта, че в Америка продължава да съществува дискриминация на расова основа, отбелязва Асошиейтед прес.

Той също така призова колежите да не оставят днешното решение "да бъде последната дума", пише БТА.

"Те не трябва да се отказват от ангажимента си да осигурят студентски колективи с разнообразен произход и опит, които да отразяват цяла Америка", заяви Байдън от Белия дом, като призова колежите да оценяват "преодоляните трудности", пред които са били изправени кандидатите.

По-рано днес Харвардският университет заяви, че ще се съобрази с решението на Върховния съд на САЩ, с което бяха отменени програмите му за прием на студенти, съобразени с расовата принадлежност, по начин, който ще запази ценностите му за разнообразие и възможности във висшето образование, съобщи Ройтерс.

"През следващите седмици и месеци, като използваме таланта и опита на нашата общност, ще определим как да запазим нашите ценности, в съответствие с новото решение на съда", добави елитното учебно заведение.