Президентът на Южна Корея днес призова да бъде усилена противовъздушната отбрана на страната, а въоръжените сили се извиниха, че не са успели да свалят севернокорейски дронове, които пресякоха южнокорейската граница за първи път от пет години, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейските въоръжени сили вчера вдигнаха по тревога изтребители и щурмови хеликоптери, но не успяха да свалят нито един от севернокорейските дронове, които се върнаха обратно у дома или изчезнаха от южнокорейските радари, припомня БТА. Това повдигна сериозни въпроси за противовъздушната отбрана на Южна Корея в момент, когато напрежението остава високо заради поредицата от ракетни изпитания на Северна Корея през тази година.

Военните днес отново вдигнаха по тревога изтребители и щурмови хеликоптери, след като забелязаха подозрителни траектории на полета в района на фронтовата линия. Местна общинска служба изпрати спешни текстови съобщения, в които уведоми жителите за нова партида севернокорейски дронове. По-късно обаче военните заявиха, че става въпрос за ято птици.

"Имаме план за създаване на военно подразделение за дронове, натоварено със задачата да наблюдава ключови военни обекти в Северна Корея. Но заради вчерашния инцидент ще ускорим създаването на подразделението възможно най-скоро", заяви президентът Юн Сук-йол на редовно заседание на кабинета. "Ще въведем и най-съвременни стелт дронове и ще засилим капацитета си за наблюдение", добави той.

Президентът каза също, че южнокорейската армия се нуждае от по-интензивна подготовка и учения, за да се справи със заплахите, породени от севернокорейските дронове.

Оперативният началник на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви в телевизионно изявление, че военните съжаляват за неуспеха си да свалят севернокорейските безпилотни самолети и за това, че са предизвикали голяма обществена загриженост. Той призна, че Южна Корея не разполага с капацитет за откриване и поразяване на малки разузнавателни дронове с размах на крилата под 3 метра, въпреки че разполага със средства за откриване и сваляне на по-големи бойни дронове, но заяви, че страната ще създаде подразделения за борба с дронове с различен капацитет и ще използва агресивно военни средства за сваляне на вражески дронове.