Полицията на американския щат Пенсилвания, където се намира имението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, е била извикана по сигнал, подаден от охранител, че въоръжен мъж е проникнал там, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на Гюлен и на местни медии.

Говорителят на Гюлен поясни, че след като забелязал въоръжено лице да влиза в обекта, охранителят произвел предупредителен изстрел. Лицето, което било проникнало, избягало след произведения изстрел. Няма ранени при инцидента. Няма и арестувани. Полицията издирва човекът, който е проникнал в имението.

Журналист от местния канал Би Ар Си Нюз 13 каза, че полицията е приканила съседите на Гюлен да не излизат от домовете си, докато се издирва лицето, проникнало в имението, предаде ДПА.

Турция обвинява Гюлен, че е подстрекател на опита за преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през лятото на 2016 г.

Имението на Гюлен се намира в Сейлърсбърг в планинския район Поконо на щата Пенсилвания, припомня Ройтерс.

Организацията Съюз за споделени ценности, свързана с Гюлен, без да обвинява директно правителството на Ердоган, каза, че инцидентът в имението е станал, след като говорител на турското президентство, обяви неотдавна "операции в чужбина" срещу поддръжници на Гюлен, допълва Франс прес.

Съюзът призовава американските власти да продължат да държат Турция за отговорна за своите действия и заплахи срещу невинни хора както в САЩ, така и в чужбина.