Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 10, а ранени бяха 15 души.

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи.

"Инцидентът е безпрецедентна трагедия. На този етап не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани. В постоянен контакт сме с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи, канадските власти. В подобни случаи самоличността и националността на жертвите се съобщава първо на семейството и близките. Това не е районът с най-много българи", коментира генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев пред "Нова телевизия".

По думите на Крайчев, районът, в който ван прегази пешеходци, е сред най-оживените квартали в града и се намира на 17 км от Генералното консулство.

"Yonge Street в Торонто е една от най-дългите улици в света - около 2000 км. Това е една изключително голяма артерия с голям трафик. Този квартал има както офис сгради, така и жилищни сгради", добави генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев.

25-годишният Алек Минасян се вряза с ван в оживено кръстовище в северната част на Торонто в 13.30 часа местно време. Микробусът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците. От полицията съобщиха за 10 загинали и 15 ранени. Той е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес.

Минасян е избягал от мястото на инцидента, но е задържан от полицията на няколко пресечки от мястото на инцидента. Той не е известен на полицията досега.

Микробусът е на местната компания за коли под наем "Райдър систем", която потвърди, че един от нейните ванове е участвал в инцидента.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".

Кметът на Торонто Джон Тори и министър-председателят Джъстин Трюдо изказаха съболезнованията си на близките на загиналите и пострадалите.

Инцидентът съвпадна с провеждащата се в Торонто среща на ниво министри на сигурността и на външните работи на най-големите индустриални държави Г7. Консултациите са част от подготовката на предстоящата среща на лидерите на Г7 през юни в Квебек.