Европа започва да възприема Китай "все по-рационално" и "не бива да се страхува от това", заяви китайският министър на външните работи Ван И, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Имам чувството, че рационалното възприемане на Китай от страна на Европа става все по-масово, наред с убеждението, че Китай се развива по силата на историческата логика. И Европа не би трябвало да се страхува от тази реалност, още по-малко да я отхвърля", каза Ван И в изявление, разпространено от китайското министерство на външните работи снощи.

През последните няколко дни Ван И се среща с испанския крал Фелипе Шести в Мадрид и с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

В Испания дипломатът каза, че Китай и ЕС могат да работят заедно "за един справедлив и подреден многополюсен свят, както и за приобщаваща икономическа глобализация". Той изтъкна, че приема ЕС като "важна сила в многополюсния модел" и подкрепя европейската интеграция, развитието и растежа на Съюза, както и постигането от него на стратегическа автономия.

Във Франция Ван И призова за задълбочаване на стратегическото сътрудничество между двете държави, които по думите му заедно трябва да работят за мира и стабилността в света .През 1964 г. Франция стана първата западна държава, установила дипломатически отношения на ниво посланици с Китайската народна република.

Преди да посети Испания и Франция, китайският външен министър посети и  Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.