Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей е починал внезапно днес, съобщи говорителят на ведомството Анатолий Глаз, цитиран от местната агенция БелТа.

"Преди няколко часа министър Макей издъхна. Нищо не предвещаваше кончината му. Дори вчера обсъждахме плановете за следващата седмица. Това е голяма загуба за всички нас", добави Глаз. 

От пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко съобщиха, че той изказва съболезнования на семейството и близките на Владимир Макей.

"Загубихме изключителен политически и обществен деец. Човек, който с примера си демонстрира истинска преданост към държавата и нейните интереси. Споделяме болката със семейството и приятелите на Владимир Владимирович, неговите колеги и приятели, дълбоко скърбим за голямата непоправима загуба за всички нас.", пише в съболезнователния адрес от Лукашенко.

Причината за смъртта на външния министър обаче не бе съобщена официално от властите в Минск.

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 г. в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици, работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество в беларуското външно министерство. През 2000-2008 г. е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 г. е назначен за министър на външните работи.

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, отбелязва Ройтерс.

Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

Новината за смъртта на беларуския дипломат №1 бе коментирана и от говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. 

"Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей", написа в Телеграм Захарова.

В понеделник Макей е трябвало да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.