Отношенията между Китай и Индия трябва да бъдат стабилизирани, каза най-високопоставеният китайски дипломат Ван И, цитиран от Ройтерс и БТА.

В кулоарите на срещите на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта Ван е казал на индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар, че между двете страни е необходимо да има взаимна подкрепа, а не подозрения, става ясно от изявление на китайското външно министерство.

Границата на Индия с Китай е дълга 3800 км, като по-голямата част от нея не е добре маркирана. През 1962 г. между двете страни избухва кратка, но кървава война заради гранични спорове.

От 90-те години на миналия век насетне отношенията между Китай и Индия се подобряват благодарение на серия от споразумения за границата, като понастоящем Китай е вторият най-голям търговски партньор на Индия.

През 2020 г. обаче се стигна до сблъсък на границата, при който бяха убити 20 индийски и четирима китайски войници. Сблъсъкът накара и двете страни да укрепят позициите си и да разположат голям брой войници и бойна техника.

Напрежението между двете армии спадна след няколко рунда на преговори между представители на въоръжените сили и дипломати.

Китай и Индия трябва да работят в една и съща посока, за да намерят решение на граничните въпроси, което да е приемливо и за двете страни, е казал Ван И на среща вчера със Субрахманям Джайшанкар.

"Двете страни трябва да се подкрепят една друга и заедно да постигат неща, а не да се изтощават една друга или да се подозират една друга", е изтъкнал Ван.

Индия и Китай не бива да позволяват на отделни въпроси да дефинират цялостните им отношения, е казал още най-високопоставеният китайски дипломат.