Резултатите от клиничните изпитвания на американската биотехнологична компания "Модерна" показват, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Впечатляващите резултати са от третия етап на клиничните изпитвания, пише "Гардиън".Това е втората ваксина срещу COVID-19, след тази на Pfizer в Съединените щати. 

Ваксината все още не е одобрена от здравните власти. От компанията потвърждават, че обмислят да кандидатстват за извънредно одобрение на препарата от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.

Резултатите станаха известни, дни след като Pfizer съобщи за ваксина, която има 90% ефективност срещу вируса. Така нарастват надеждите, че ваксините могат да помогнат за прекратяване на пандемията, пише BBC.

И двете компании използват изключително иновативен и експериментален подход при разработването на ваксините си.

Става ясно, че в проучването са били включени 30 000 души от САЩ. На половината от тях са били дадени две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите са получили плацебо.

Анализът се базира на първите 95 души, които са развили симптоми на Covid-19. Само петима от тях са били ваксинирани с реалната ваксина, останалите са получили плацебо. Данните сочат също, че 11 от общите случаи са били с тежки симптоми, но нито един от тях не е бил ваксиниран.

"Модерна" разработи "РНК ваксина" - това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото. Така започва производство на вирусни протеини, но не и целия вирус. Това "обучава" имунната система как да го атакува.

След инжекцията при някои пациенти се съобщава за краткотрайна умора, главоболие и болка."Тези ефекти са това, което бихме очаквали с ваксина, която работи и предизвиква добър имунен отговор", каза проф. Питър Опеншоу от авторитетния "Импириъл Колидж" в Лондон.

От "Модерна" очакват ваксината им да бъде достъпна извън САЩ не по-рано от следващата година. Те обаче са готови да доставят 20 милиона дози на вътрешния пазар до края на 2020 г. и прогнозират да произведат 1 милиард дози от препарата за глобалния пазар догодина.

За разлика от Pfizer , които инвестираха 2 млрд. долара в разработването на препарата, "Модерна" е част от операция Warp Speed. Това е инициатива на американското правителство, която подкрепя финансово развиването на ваксини и медикаменти, като предоставя предварително финансиране и подпомага координирането на клиничните изпитвания.

"Модерна" е получила 2,5 млрд. долара държавна помощ за проучванията, разработването и производството на техния препарат.

Все още не е ясно колко ще продължи имунитетът, тъй като е нужно много по-дълго проследяване. И не е известно дали ваксината просто предотвратява тежко прекарване на болестта или ги спира да разпространяват вируса.

От СЗО предупреждават, че макар и да има признаци, че ефективни ваксини вече съществуват, то това няма да сложи край на пандемията.

Мерките за ограничаване на разпространението на заразатa стават все по-строги. В много европейски държави вече се говори за трета пандемична вълна.

Португалия въведе вечерен час, Германия и Испания обмислят дали да удължат срока на сега действащите си мерки. За изминалото денонощие по света има рекорден брой новозаразени - над 660 хиляди души. Общият брой на случаите на COVID-19 е 54 млн. и 300 хиляди.