Макар и "с форцепс" според някои депутати, законопроектът за разширяване на обхвата на здравния пропуск беше окончателно одобрен снощи от френския парламент - ден след съботните нови протести на неговите критици, предаде Франс прес.

Проектът бе приет със 156 гласа "за", 60 "против" и 14 въздържали се. Така приключи започналият във вторник парламентарен маратон по повод оспорвания текст, критикуван до последния момент от крайнолевия опозиционер Жан-Люк Меланшон.

Сенатът, в който десницата има мнозинство, вече одобри текста, разширяващ обхвата на здравния пропуск, включвайки използването му за достъп до голям брой обекти и прояви като ресторанти, транспортни средства, изложения и панаири, музеи и кина.

Предвидена е също задължителна ваксинация за медицинския персонал и хора от някои други професии.

След остри дискусии обаче бе решено хората, които не са изпълнили задължението да се ваксинират, произтичащо от професията им, да не бъдат уволнявани, а само да се замразява изплащането на заплатите им.

"COVID е нещо временно, уволненията са окончателни", изтъкна Филип Ба от ръководството на сенатската група на дясната партия "Републиканците".

Законопроектът предстои да мине и през филтъра на Конституционния съвет, в който тона задават премиерът Жан Кастекс и левицата.

Очаква се разширеният пропуск да влезе в сила в началото на август с оглед засиленото разпространение на коронавируса, свързано с варианта Делта.

Междувременно френските власти полагат усилия да ускорят ваксинацията с надежда в понеделник - месец по-рано от планираното, инжектираните с първа доза да достигнат 40 милиона.

Близо 60 на сто от населението на Франция е получило вече поне една доза, сочат данни от снощи.

Така изпълнителната власт се опитва да изпревари четвърта епидемична вълна, от каквато учените и здравният министър Оливие Веран се опасяват, смятайки, че ще бъде "силна и с отражение върху болниците, което може би ще е много тежко в средата или края на август".